ΔΕΔΟΜΕΝΗ Η ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ


Συνεχίστηκαν και χθες τα δημοσιεύματα στις γερμανόφωνες εφημερίδες σχετικά με τα σενάρια επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων. Το γνωστό σε όλους μας Focus στην ιστοσελίδα του αναφέρει: «Η Ελλάδα προτίθεται να αποπληρώσει αργότερα τα ευρωπαϊκά δάνεια», ενώ η αυστριακή Der Standard έχει ως τίτλο «Η Αθήνα πρέπει να αποπληρώσει εμπρόθεσμα τα χρέη της». Στο θέμα αναφέρεται αναλυτικά και η έγκυρη εφημερίδα της Γερμανίας Süddeutsche Zeitung: «Το 2014 και το 2015 είναι πιθανό να προκύψει πρόβλημα με την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους, το οποίο δεν αποκλείεται να τινάξει στον αέρα τις επιτυχείς προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Το πρόβλημα αυτό το αντιλαμβάνεται και η γερμανική κυβέρνηση. Η καγκελάριος Μέρκελ ωστόσο, έχει δώσει επισήμως το σύνθημα ότι δεν τίθεται θέμα παράτασης του χρόνου αποπληρωμής. Στόχος της είναι να διατηρηθούν οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου η τελευταία να συνεχίσει στο δρόμο της εξυγίανσης των δημοσιονομικών».
Για το ίδιο θέμα η γερμανική έκδοση των Financial Times γράφει: «Η κωλυσιεργία της γερμανικής κυβέρνησης τον περασμένο Απρίλιο ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησε σε αναταράξεις στις χρηματαγορές».Θέλοντας, η κ. Μέρκελ για εσωτερική κατανάλωση να εμφανιστεί ως «η σκληρή καγκελάριος των περικοπών» στους Γερμανούς ψηφοφόρους, είχε επιλέξει τη σύγκρουση με την υπόλοιπη Ε.Ε.. Τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Τα spreads των ελληνικών ομολόγων ανέβαιναν συνεχώς με αποτέλεσμα η καγκελάριος να αναγκαστεί εντέλει να δώσει τη συγκατάθεσή της και οι Γερμανοί να πληρώσουν. Η είσοδος της Γερμανίας στο μηχανισμό στήριξης έγινε με «βαριά καρδιά» και βλέποντας ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο θα δημιουργούσε ανυπέρβλητα προβλήματα στο οικοδόμημα της Ευρώπης.

Σήμερα δεν πρόκειται για νέα δάνεια, αλλά για την παράταση του χρόνου αποπληρωμής. Η ίδια εφημερίδα θεωρεί δεδομένο ότι η χώρα μας θα προχωρήσει σε μια ήπια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους για πολλούς λόγους. Η FT αναφέρουν χαρακτηριστικά: «…Καταρχήν θα βοηθούσε την Ελλάδα να ξαναμπεί και πάλι στο δρόμο των θετικών ρυθμών ανάπτυξης. Εάν κληθεί όμως να αποπληρώσει σε τρία χρόνια την βοήθεια από την τρόικα, τότε θα προέκυπταν νέες επιβαρύνσεις το 2014 και το 2015 τις οποίες οι Έλληνες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν είτε με την ανάληψη νέων χρεών ή ένα ακόμη πιο αυστηρό πρόγραμμα περικοπών. Και τα δυο σενάρια δεν συνιστούν καλές εναλλακτικές επιλογές. Γι΄ αυτό θα ήταν σωστό να δοθεί παράταση του χρόνου αποπληρωμής ώστε να εξισορροπηθούν οι επιβαρύνσεις. Για τις υπόλοιπες χώρες μέλη δεν προκύπτουν μειονεκτήματα. Αντιθέτως: τα δάνεια συνοδεύονται από καλά επιτόκια. Επομένως θα δίνονταν παράταση και στο κέρδος. Η οικονομική κρίση έδειξε ότι με μακροπρόθεσμα δάνεια μπορεί να προχωρήσει κανείς σε έναν καλύτερο σχεδιασμό…». Η γερμανική κυβέρνηση δεν θα δώσει την συγκατάθεση της χωρίς συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όχι απαραίτητα να αποδείξει η ελληνική κυβέρνηση ότι θα συνεχίσει στο δρόμο των περικοπών. Πιο σημαντικό για την Γερμανία αυτήν την χρονική περίοδο είναι να βρεθεί ένας γενικότερος ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, καθώς αυτός που χρησιμοποιήθηκε για την Ελλάδα ήταν μια λύση ανάγκης που υπαγορεύθηκε ουσιαστικά από τις πιέσεις των διεθνών αγορών. Το ενδεχόμενο να ξανακάνει το λάθος και να εντείνει τις πιέσεις της στην Ε.Ε. είναι μάλλον απίθανο. Τα spreads των ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες μέρες πέφτουν. Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης πάει καλά, και έτσι μπορεί κανείς να συζητήσει το ενδεχόμενο παράτασης χωρίς πιέσεις.
Θα διακινδυνεύαμε μια πρόβλεψη, ότι στο τέλος η γερμανική κυβέρνηση δεν θα πει όχι. Άλλωστε δύο φορές το ίδιο λάθος είναι απίθανο να το κάνει. Προς το παρόν όμως είναι μάλλον καλό ότι δεν είπε αμέσως το ναι.

Σχόλια