ΠΑΤΑΞΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ & ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ

"Η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια για νέα αύξηση των φορολογικών συντελεστών και θα πρέπει να εστιάσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στον περιορισμό της κρατικής σπατάλης για να αυξήσει τα κρατικά έσοδα", τονίζει, μεταξύ άλλων, η Τράπεζα της Ελλάδος στην ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική, που δημοσιεύθηκε χθες.  Στην έκθεση αναφέρεται ότι στο πρώτο φετινό εξάμηνο, το ΑΕΠ μειώθηκε, σε ετήσια βάση, κατά 3% και στο σύνολο του 2010 η μείωση αναμένεται ότι θα κυμανθεί περί το 4%. Για την ανεργία η ΤτΕ προβλέπει ότι θα υπερβεί το 12% φέτος και οι μέσες πραγματικές αποδοχές, επηρεαζόμενες και από τον υψηλό πληθωρισμό, θα μειωθούν κατά 8% στο σύνολο της οικονομίας και 17% στο Δημόσιο. Η ΤτΕ προσθέτει ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2011, με μικρότερη όμως ένταση, ενώ επισημαίνει ότι για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα, η οικονομία θα πρέπει να προσαρμοστεί σε χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητας, έως ότου αρχίσει να ανακάμπτει μέσω της ενεργότερης συμβολής του ιδιωτικού τομέα.

Ο κ. Προβόπουλος απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους, επισημαίνοντας ότι η επιφυλακτικότητα των αγορών τροφοδοτείται και από αναλύσεις που θεωρούν αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση του χρέους, προεξοφλώντας ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι καθηλωμένοι σε χαμηλό επίπεδο. Προχώρησε σε συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα μειώσουν σημαντικά τις πρωτογενείς δαπάνες και οι οποίες είναι ο πυρήνας του προβλήματος. Δεν θίγει το ύψος των μισθών και των συντάξεων. Ωστόσο αναφέρει ότι «οι δαπάνες προσωπικού αποτελούν τη μεγαλύτερη κατηγορία δαπανών».
Οι προτάσεις του Προβόπουλου για τη μείωση των δαπανών κινούνται στους εξής άξονες:
 Mείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων σε μόνιμη βάση. Oι μετατάξεις θα πρέπει να ελεγχθούν καθώς και επανεξέταση ή και κατάργηση όλων επιδομάτων.
 Κατάργηση της ρύθμισης με την οποία όσοι εργάζονται επί διετία σε γραφεία βουλευτών, δικαιούνται να γίνουν μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς και κατάργηση της απόσπασης υπαλλήλων σε γραφεία πολιτικών κομμάτων
 Είσπραξη εσόδων των OTA, μέσω του φόρου ακίνητης περιουσίας, και όχι να επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έλεγχος των δαπανών στους OTA και κατάργηση των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών που διατηρούν υπερχρεωμένοι δήμοι. Οι προσλήψεις σε δημοτικές επιχειρήσεις και δήμους να γίνονται μέσω του AΣEΠ
 Πλήρης επανεξέταση των προσλήψεων εκπαιδευτικών, αφού η Ελλάδα. Αναλογικά διαθέτει τους διπλάσιους από τη Φινλανδία, που έχει το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο. Έλεγχος και συγκράτηση των δαπανών σε AEI και TEI.
 Nα αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο μετακινούνται οι μαθητές των απομακρυσμένων χωριών, αφού έχει λάβει χαρακτήρα επιδότησης υπεραστικών λεωφορείων.
 Nα αναστείλουν κάποιοι φορείς, όπως τα KAΠH, κάποιες δραστηριότητες, μέχρι να επανέλθει η δημοσιονομική σταθερότητα.
 Αλλαγή στο καθεστώς προμηθειών στα νοσοκομεία.
 Nα στεγαστούν οι δημόσιες υπηρεσίες και οι δήμοι σε δημόσια ακίνητα.
 Nα καταργηθεί ο φόρος υπέρ της EPT και το ποσό αυτό να πάει υπέρ της μείωσης του δημοσίου χρέους.
 Συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών και υπηρεσιών του Δημοσίου ή και αναστολή της λειτουργίας δραστηριοτήτων (π.χ. Γενικής Γραμματείας Nέας Γενιάς).
 Συγχώνευση των δημοσίων τηλεοπτικών σταθμών σε έναν ή δύο, και να καλύπτουν τουλάχιστον 70% του κόστους λειτουργίας τους, μέσω των διαφημιστικών εσόδων τους.
 Pιζικές αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική των συγκοινωνιακών φορέων και όλοι οι επιβάτες να πληρώνουν εισιτήριο.
Με μια πρώτη ανάγνωση οι παραπάνω προτάσεις του κ. Προβόπουλου ίσως σε ορισμένους προκαλούν φόβο, έκπληξη και σοκ, όμως είναι αναγκαίο κάποιες από αυτές άμεσα να εφαρμοστούν εάν θέλουμε να εξυγιανθεί ο δημόσιος τομέας, να πάψει οριστικά να αποτελεί φορέα πηγής ελλειμμάτων και εστία διαφθοράς.

Σχόλια