Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΥΣΤΗΡΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΟΔΗΓΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ


Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, κατά των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τις επιλογές που έκαναν υπέρ της δημοσιονομικής αυστηρότητας.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Βουδαπέστη, ο 67χρονος Αμερικανός, υποστηρίζει ότι το μοντέλο διαχείρισης της κρίσης που έχει επιλέξει η Ευρώπη οδηγεί σε αδιέξοδο.
Αν οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης όπως η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία παραμείνουν προσηλωμένες στη δημοσιονομική πειθαρχία, θα προκύψουν δυσμενείς συστημικές συνέπειες για ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο, δήλωσε ο κ. Στίγκλιτς, φωτογραφίζοντας το «χάσμα» ανταγωνιστικότητας ανάμεσα στον «σκληρό» πυρήνα της Ευρωζώνης και τις χτυπημένες από την κρίση χώρες της περιφέρειας, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.
Ο Αμερικανός οικονομολόγος χρησιμοποιεί την Ιρλανδία ως ενδεικτικό παράδειγμα αποτυχίας της εμμονής της Ευρώπης στην δημοσιονομική πειθαρχίας. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας σε AA- τον περασμένο μήνα, ως συνέπεια ανησυχιών για τη βιωσιμότητα των ιρλανδικών τραπεζών και παρόλο που η Ιρλανδία αποτέλεσε παράδειγμα δημοσιονομικής αυστηρότητας και μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση που ήθελαν οι Βρυξέλλες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σχόλια