ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΔΙΠΛΗΣ ΥΦΕΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΔΝΤ


Η διαφαινόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας έχει εύθραυστο και αβέβαιο χαρακτήρα, καθώς εμφανίζει αποκλίνοντα χαρακτηριστικά και οι χώρες επιδίδονται σε «νομισματικό πόλεμο», αναφέρεται σε έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και στο οποίο ο Οργανισμός εκφράζει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο διπλής ύφεσης.
Στην εξαμηνιαία έκθεσή του, με τίτλο «Προοπτικές της Παγκόσμιας Οικονομίας», εκτιμάται ότι το 2011 θα είναι ένα έτος επιβράδυνσης της ανάπτυξης σε όλο τον πλανήτη με πρόβλεψη ποσοστού ανάπτυξης +4,2%, από +4,8%, φέτος.
Για την ελληνική οικονομία το ΔΝΤ προβλέπει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 4% φέτος και 2,6% το 2011 και αναμένεται να παρουσιάσει έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό του ΑΕΠ 10,8% φέτος και 7,7% την επόμενη χρονιά. Ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί σε υψηλά επίπεδα φέτος (4,6%), αλλά να επιβραδυνθεί το 2011 στο 2,2%, ενώ ιδιαίτερα άσχημες είναι οι εκτιμήσεις για την αγορά εργασίας. Το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας θα κυμανθεί, σύμφωνα με την έκθεση, στο 11,8% φέτος και θα σκαρφαλώσει στο 14,6% την επόμενη χρονιά.
Παρουσιάζοντας τις προβλέψεις του Δ.Ν.Τ, ο οικονομολόγος Ολιβιές Μπλανσάρ μεταξύ άλλων δήλωσε πως οι επτά πλουσιότερες χώρες του πλανήτη καταγράφουν μείωση της κατανάλωσης και των επενδύσεων και δεν μπορούν να συντονίσουν τις πολιτικές τους. Όσον αφορά τα ποσοστά της ανεργίας αυτά προβλέπεται να μειωθούν ελάχιστα. Κατέληξε λέγοντας ότι τις καλύτερες προοπτικές για ανάκαμψη των οικονομιών τους θα εμφανίσουν τα επόμενα χρόνια οι αναπτυσσόμενες χώρες.


*Πηγές των στοιχείων ASSOCIATED PRESS, REUTERS, AFP

Σχόλια