ΝΟΜΠΕΛ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ... ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΛΥΝΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ....


Στους Αμερικανούς Πίτερ Ντάιαμοντ και Ντέιλ Μόρτενσεν και τον Βρετανό Κυπριακής καταγωγής Χριστόφορο Πισσαρίδη απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Οικονομίας για τη μελέτη τους για την αγορά αναζήτησης, και ειδικότερα όπως αυτή εφαρμόζεται στην αγορά εργασίας.
Οι τρείς οικονομολόγοι προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί υπάρχουν ταυτόχρονα κενές θέσεις εργασίας και ανεργία. Η ερμηνεία του μηχανισμού εύρεσης εργασίας καθίσταται ιδιαίτερα επίκαιρη, αν αναλογιστεί κανείς ότι η τελευταία παγκόσμια οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει στρατιές ανέργων σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Σε σχετική ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, η ακαδημία της Σουηδίας αναφέρει: «Τα ερευνητικά τους μοντέλα μας βοηθούν να κατανοήσουμε τους τρόπους με τους οποίους η ανεργία, οι κενές θέσεις εργασίας και οι μισθοί επηρεάζονται από το ρυθμιστικό πλαίσιο και την οικονομική πολιτική» .
Η ανάλυση τους ερευνά πως είναι δυνατόν στην αγορά εργασίας να υπάρχουν ελεύθερες θέσεις απασχόλησης και οι άνεργοι να αδυνατούν να τις εντοπίσουν. Οι τρείς καθηγητές ανέπτυξαν μία θεωρία η οποία μπορεί να απαντήσει σε ερωτήματα όπως: Γιατί υπάρχουν τόσοι άνεργοι, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει μεγάλη προσφορά θέσεων εργασίας; ή πώς επηρεάζει την ανεργία η οικονομική πολιτική μιας χώρας;
Το έργο των τριών οικονομολόγων, βασίζεται στην «θεωρία της αναζήτησης» και συγκεκριμένα πως και με ποιόν τρόπο θα συναντηθούν πωλητές και αγοραστές, υπολογίζοντας ότι αυτή η αναζήτηση που θα προηγηθεί της συνάντησης κοστίζει, σε χρόνο και χρήμα. Ανάλογα με το κόστος αυτό, μπορεί τελικά στην αγορά οι δύο πλευρές να συναντηθούν αποτελεσματικά, εν μέρει ή και καθόλου. Η θεωρία αυτή δεν αφορά μόνο την αγορά εργασίας, αλλά και πολλές άλλες όπως αυτές των ακινήτων, μετοχών κ.α.
Ακριβώς αυτόν τον μηχανισμό επιχείρησαν να ερμηνεύσουν οι τρεις καθηγητές, με τον κ. Ντάιαμοντ να αναπτύσσει το θεωρητικό πλαίσιο και τους δύο συναδέλφους του να εφαρμόζουν τη θεωρία στην αγορά εργασίας.
Τρεις είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που προκαλούν εμπόδια σε αυτήν τη διαδικασία:
α. Οι άνεργοι γνωρίζοντας ότι θα λάβουν επίδομα δε διαθέτουν τον χρόνο και δεν προσπαθούν αρκετά για να αναζητήσουν απασχόληση.
β. οι εργοδότες δυσκολεύονται να βρουν εργαζομένους προς πρόσληψη εξαιτίας υπερβολικά περιοριστικών γραφειοκρατικών διαδικασιών στις προσλήψεις και τις απολύσεις.
γ. οι ανεπαρκείς μηχανισμοί εύρεσης εργασίας των δημοσίων υπηρεσιών.


Ο κ. Πισσαρίδης είναι καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο London School of Economics και είναι γνωστός για τη μελέτη του σχετικά με τις ροές εργασίας. Γεννήθηκε στην Κύπρο το 1948, σπούδασε Οικονομικά στις αρχές της δεκαετίας του ’70 στο πανεπιστήμιο του Έσεξ και έλαβε το 1973 PhD από το LSE.
Ο κ. Μόρτενσεν είναι οικονομολόγος στο πανεπιστήμιο Northwestern. Η μελέτη του βρήκε ότι οι δυσκαμψίες στην αγορά εργασίας μπορούν να προκαλέσουν ανεργία, καθώς αυτοί που αναζητούν εργασία ψάχνουν για την καλύτερη θέση εργασίας με τον υψηλότερο μισθό. Γεννήθηκε το 1939 στις ΗΠΑ, σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Willamette, έλαβε PhD το 1967 από το Πανεπιστήμιο Carnegie - Mellon και εντάχθηκε στο διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Northwestern.
Ο κ. Ντάιαμοντ, ο οποίος διδάσκει οικονομικά στο πανεπιστήμιο MIT και έχει διατελέσει καθηγητής, είχε προταθεί από το πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να γίνει μέλος της κεντρικής τράπεζας Fed, με την υποψηφιότητά του να μπλοκάρεται από τους Ρεπουμπλικανούς της Γερουσίας. Ο Πίτερ Ντάιαμοντ ανέλυσε τα θεμέλια των αγορών αναζήτησης,. Γεννήθηκε τον 1940 στις ΗΠΑ, σπούδασε Μαθηματικά στο Γέιλ και το 1963 έλαβε PhD στα Οικονομικά από το ΜΙΤ, όπου το 1970 προσλήφθηκε ως καθηγητής και το 1985 έγινε πρόεδρος του Οικονομικού τμήματος.

Σχόλια