FAST TRACK & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ


Κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Επικρατείας Χ. Παμπούκη το νομοσχέδιο, σύμφωνα με οποίο θα προωθηθούν προς υλοποίηση οι μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις στη χώρα μας. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ταχύτατες αναγκαστικές απαλλοτριώσεις εκτάσεων για να γίνει μια επένδυση, εκδικάσεις δικαστικών προσφυγών-αστραπή και αδειοδοτικές διαδικασίες διαρκείας ολίγων ημερών.
Για την υλοποίηση των επενδύσεων παρέχεται απόλυτη εξουσία στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) και πλήρη παράκαμψη όλων των διαδικασιών του δημόσιου τομέα.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για τις επενδύσεις fast track στα ελληνικά «Επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων», οι δικαστικές προσφυγές, ακόμη και αυτές που εμπίπτουν στο δίκαιο της ΕΕ, θα εξετάζονται και θα ολοκληρώνονται σε λιγότερο από ενάμιση μήνα, ενώ ως σήμερα θα μπορούσαν να μπλοκάρουν μια επένδυση ως και 3 χρόνια.
Για να χαρακτηριστεί μια επένδυση στρατηγική θα πρέπει να ανήκει σε έναν από τους τομείς της βιομηχανίας, της ενέργειας, του τουρισμού, των μεταφορών, της υγείας, της υψηλής τεχνολογίας και της καινοτομίας. Επίσης θα πρέπει το συνολικό κόστος της επένδυσης να φθάνει και να ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ.
Αν δεν ξεπερνά το ποσόν αυτό, μπορεί να ενταχθεί στο fast track εφόσον ο προϋπολογισμός της ξεπερνά τα 75 εκατ. ευρώ και δημιουργεί 200 θέσεις εργασίας ή αν δημιουργεί 250 θέσεις εργασίας χωρίς όριο προϋπολογισμού.
Στρατηγικές επενδύσεις επίσης θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν όσες θεωρηθείτε ότι ενσωματώνουν υψηλή τεχνολογία και καινοτομία, προάγουν την περιβαλλοντική προστασία της χώρας και δημιουργούν υπεραξίες σε εκπαίδευση, έρευνα και τεχνογνωσία.

Σχόλια