ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Α. ΣΑΜΑΡΑ-ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΒΛΕΠΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Το σχέδιό του για την επανεκκίνηση της οικονομίας, με ένα δημιουργικό σοκ, όπως είπε, παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς την Πέμπτη στο Ζάππειο. Ο πρόεδρος της ΝΔ έριξε το γάντι στον πρωθυπουργό, καλώντας τον να στηρίξει εκείνος το συνολικό και ρεαλιστικό σχέδιο της ΝΔ, κι όχι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συναινέσει στο λάθος που διαπράττει η κυβέρνηση. Ο κ. Σαμαράς τάχθηκε υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και μεταξύ των κυριότερων μέτρων που εισηγήθηκε είναι: μείωση φορολογικών συντελεστών, νομιμοποίηση αυθαιρέτων, εξόφληση οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες, επαναφορά του ύψους των συντάξεων στους χαμηλοσυνταξιούχους, σχεδιασμένες αποκρατικοποιήσεις με αναπτυξιακά κριτήρια.
Ειδικότερα στο θέμα της οικονομίας ανέφερε πως “έρχονται στα λόγια μας οι ξένοι. Το περιοδικό economist έρχεται στα λόγια μας, ενώ πέρυσι μας κατέκρινε που καταψηφίσαμε το μνημόνιο. Η έξοδος που θα προτείνουμε σήμερα αφορά κάθε Έλληνα. Θα αποδείξω ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση για να σταθούμε ξανά περήφανοι στα πόδια μας. Σας καλώ να κατεδαφίσουμε μαζί τα φαντάσματα του λαϊκισμού, της μοιρολατρίας και της εύκολης τακτοποίησης των εθνικών μας θεμάτων.”

Στη συνέχεια εξαπέλησε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ για την υπογραφή του Μνημονίου “Εκεί που μας έφτασε το ΠΑΣΟΚ εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν πια. Ο λαός ζητάει από μας ένα συμβόλαιο αυτοπεποίθησης.” Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε σε κυβερνητικές κακοφωνίες, φήμες για ανασχηματισμό και καυγάδες υπουργών. Και δεν έχει καταλάβει η κυβέρνηση ότι όλα τα σενάρια συζητούνται επειδή απέτυχαν τα περσινά.
«Πήρα το ρίσκο και αντιστάθηκα στη λογική του μνημονίου, όταν πολλοί πίστευαν ότι ήταν δήθεν ο μόνος δρόμος σωτηρίας. Η κριτική μας και οι προτάσεις μας αποδείχθηκαν σωστά. Ξέρω πού πηγαίνω, πού πατάω, τι χρειάζεται η χώρα. Σήμερα σας προτείνω ένα συνολικό σχέδιο. Εμείς δεν τάξαμε λαγούς με πετραχήλια, αλλά ό,τι είπαμε επαληθεύτηκε. Ζητάνε συναίνεση. Σε τι να συναινέσω; Σε αυτό που διαφωνώ; Που καταστρέφει τη χώρα μου; Να συναινέσω σε αυτό που μας προκάλεσε την μεγαλύτερη ύφεση από τον β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Να συναινέσω στο λάθος; Στο νεφελώδες; Είναι λάθος και επιπολαιότητες. Εγώ δεν έχω υποχρέωση προσχώρησης στο λάθος, αυτοί έχουν υποχρέωση να διορθώσουν το λάθος τους. Γιατί η πρότασή μας είναι ρεαλιστική, πρακτική και δίνει ελπίδα. Δίνει αυτοπεποίθηση σε ένα λαό που τον ξεγέλασαν. Που δεν γονατίζει, όμως και δεν το βάζει κάτω. Σε αυτό στοιχηματίζουμε. Αξίζουμε καλύτερα. Είμαστε Έλληνες, είμαστε ο σπόρος που δεν πεθαίνει»  κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

Το σχέδιο 7 σημείων είναι το εξής:

1. Άμεση μείωση φορολογικών συντελεστών. Συντελεστή κερδών 15% για όλες τις επιχειρήσεις, καθώς και στα μερίσματα. Η υψηλή κλίμακα στο φόρο εισοδήματος από το 45% στο 40% και λιγότερα κλιμάκια. Ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ από το 22% στο 19% και 4,5% για τουρισμό. Αφαίρεση σε δύο χρόνια του επιπλέον συντελεστή στα καύσιμα. Μείωση 25% των εργοδοτικών εισφορών και παράλληλα δρακόντειες ποινές για μαύρη εργασία, προκειμένου να εξισορροπηθούν οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία. Μείωση των φόρων υπέρ τρίτων έως οριστική εξάλειψή τους. Στόχος, όπως είπε ο κ. Σαμαράς, η αποενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, που βρίσκεται υπό διωγμό.
2. Τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων από το παρελθόν και αυστηρή κόκκινη γραμμή για να μην επαληφθούν τα ίδια φαινόμενα. Κατάργηση του Πόθεν Έσχες για πρώτη ή εξοχική κατοικία και διατήρηση των αντικειμενικών αξιών στα σημερινά επίπεδα. Κατάργηση φορολογικής ποινής για ένα χρόνο -εκτός αυτών που ξεπλένουν μαύρο χρήμα- για να επιστρέψουν οι καταθέσεις του εξωτερικού. Εξαιρούνται οι πολιτικοί, όπως είπε ο κ. Σαμαράς, για τους οποίους ζήτησε να εξεταστεί το Πόθεν Έσχες για όσους έχουν διατελέσει υπουργοί ή υφυπουργοί από το '74.
3. Γενικότερη μεταρρύθμιση φορολογικού συστήματος. Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι αφενός πρέπει να πεισθούν οι επενδυτές ότι οι όποιες μεταρρυθμίσεις θα διαρκέσουν γιαυτό χρειάζεται ένα απλούστερο φορολογικό σύστημα. Παράλληλα, εισηγήθηκε πιο αυστηρές ποινές για τους φοροφυγάδες.
4. Νομιμοποίηση (όχι τακτοποίηση) αυθαιρέτων κτισμάτων και παράλληλα αεροφωτογράφηση ολόκληρης της Ελλάδας, ώστε να μην υπάρχει περιθώριο επανάληψης του φαινομένου. Εξαιρούνται τα αυθαίρετα κτίσματα που βρίσκονται σε μπαζωμένα ρέματα και αιγιαλούς. Το κόστος της νομιμοποίησης με την παροχή των σχετικών τίτλων θα είναι ανάλογο με την περιοχή και την έκταση του κτίσματος. Από το μέτρο, η ΝΔ προσδοκά 1,5 δισ. ευρώ την πρώτη χρονιά. Εφόσον κάποιος κατασκευάσει ένα νέο αυθαίρετο, αυτό θα κατεδαφίζεται, με το κόστος να βαρύνει τον παραβάτη, στον οποίο θα επιβάλλεται και πρόστιμο.
5. Εξόφληση των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, ακόμη και με τη μέθοδο του συμψηφισμού. Το κράτος δεν μπορει να πρωτοστατεί στο κίνημα «Δεν πληρώνω». Με τον τρόπο αυτό θα εισρεύσουν 5 δισ. ευρώ.
6. Παροχή ρευστότητας στην αγορά από τις τράπεζες. Οι τράπεζες καλούνται να επιστρέψουν στην αγορά ένα ποσοστό 20% έως 30% από τα χρήματα που τους παρείχε η κυβέρνηση. Από αυτά η ΝΔ προσδοκά ότι το 25% θα επιστρέψει στο κράτος ως έσοδα από φορολογία. «Διαφορετικά δεν υπάρχει ελληνική οικονομία. Δεκάδες επιχειρήσεις κοντεύουν να κλείσουν όχι γιατί δεν δουλεύουν, αλλά γιατί δεν εισπράττουν».
7. Απορροφητικότητα ΕΣΠΑ και δημόσιες επενδύσεις. Ο κ. Σαμαράς τάχθηκε υπέρ μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων για μόνιμη παραθεριστική κατοικία. Από το πρόγραμμα αυτό η ΝΔ προσδοκά 8 δισ. ευρώ στα δύο πρώτα χρόνια. Παράλληλα, εισηγήθηκε αξιοποίηση της Εγνατίας Οδού, επέκταση παραχώρησης του ΟΛΠ, ανάλογη αξιοποίηση σε λιμάνια, αεροδρόμια, επέκταση του Προαστιακού.
Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ακόμη η κοινωνία πρέπει να αντέξει και γιαυτό απόλυτη προτεραιότητα είναι η επαναφορά των συντάξεων των χαμηλοσυνταξιούχων που έπαιρναν έως 700 ευρώ, καθώς και η ενίσχυση των πολυτέκνων.
Όσον αφορά στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Σαμαράς επέκρινε το σχέδιο της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ, λέγοντας πως δεν έχει κανένα αναπτυξιακό κριτήριο, αλλά φανερώνει ταμειακό πανικό. Ο κ. Σαμαράς τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του ελέγχου από το δημόσιο των δικτύων και απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως «κανένα συνδικάτο ΔΕΚΟ δεν έχει ιδιοκτησιακά δικαιώματα» και μίλησε για τσιφλικάδες που εξέθρεψε το ΠΑΣΟΚ και τώρα κουνάνε το δάχτυλο.
Ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και υπενθύμισε ότι το είχε προτείνει από την περασμένη χρονιά. Το θέμα χρειάζεται χρόνο, προκειμένου να νομοθετήσει το κράτος και να καθαρίσει τους τίτλους της δημόσιας περιουσίας. «Όχι άλλες ανοησίες και φιάσκα τύπου αστακού» σημείωσε. Ο κ. Σαμαράς τάχθηκε, επίσης, υπέρ της αξιοποίησης με σεβασμό της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Πολλά από τα χρήματα που θα δοθούν θα εξοικονομηθούν από την πραγματική περιστολή της σπατάλης του δημοσίου δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.
Περιστολή δαπανών μπορεί να γίνει και με το πάγωμα προσλήψεων για δύο χρόνια. Περικοπή των επιδομάτων στα μισθοδοτικά “ρετιρέ” και όχι παντού αλλά και ένα σύνολο μέτρων που θα εξοικονομήσουν 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σε τρία χρόνια το έλλειμμα με αυτά τα μέτρα θα έχει πέσει στο 1% και τον τέταρτο χρόνο θα έχουμε επιστρέψει στην ανάπτυξη” Πλέον άλλαξαν ¨προς το χειρότερο σε σχέση με πέρυσι τα πράγματα χάρη στα λάθη της κυβέρνησης τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς.
Δεν κατάργησαν 13ο και 14ο μισθό οι Πορτογάλοι σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς και συνέχισε “πάγωσαν συντάξεις, όχι όμως τις μικρές. Μείωσαν μόνο αυτές που ήταν πάνω από 1500 ευρώ. Διαπραγματεύτηκαν” και η Ν.Δ. όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση θα ζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου Ο Αντώνης Σαμαράς τάχθηκε υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και τόνισε πως βάσει αυτών που πέτυχαν Ιρλανδία και Πορτογαλία, και εν μέσω δυσκολιών στην ευρύτερη γειτονιά της Ελλάδας, η χώρα έχει επιχειρήματα για κάτι τέτοιο.
Ακόμη, τάχθηκε υπέρ του ευρωομολόγου και της επαναγοράς χρέους και από τη δευτερογενή αγορά.
Αναφερόμενος στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, τόνισε πως όσοι δανείζουν βγάζοντας κέδρος από εκείνους που το έχουν ανάγκη, πλήττουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Στα εξωτερικά θέματα ο πρόεδρος της Ν.Δ. έβαλε πρώτη την ανακήρυξη της ΑΟΖ την οποία φαίνεται πως φοβάται όπως είπε το ΠΑΣΟΚ, ενώ παράλληλα τόνισε πως επιτέλους πρέπει να ξεκινήσει η εκμετάλλευση του τεράστιου ορυκτού πλούτου της χώρας.

«Πολλές αντιφάσεις είχαν οι εξαγγελίες Σαμαρά» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, εξηγώντας ότι πολλά από όσα πρότεινε ο αρχηγός της ΝΔ έχουν γίνει από την κυβέρνηση, ενώ άλλα είναι ανεδαφικά ή χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία.
Ο κ. Πεταλωτής πρόσθεσε ότι ο κ. Σαμαράς δεν αποδέχεται ότι το Μνημόνιο, για το οποίο υπεύθυνη είναι η πολιτική της ΝΔ, είναι η μόνη και αναγκαία έξοδος της χώρας από την κρίση.
Ωστόσο απηύθυνε και πάλι πρόσκληση-πρόταση, όπως είπε για συναίνεση.
«Είναι διαρκής προς τη ΝΔ που έχει τις ευθύνες για την κατάσταση που περιήλθε η χώρα» τόνισε, καλώντας την Αξιωματική Αντιπολίτευση να συναισθανθεί τις ευθύνες της και να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπέγραψαν το Μνημόνιο της χώρας.
«Πάνω στο Μνημόνιο κάθεται και διατυμπανίζει τις απόψεις του» σημείωσε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έφερε ως παράδειγμα προτάσεων που διατύπωσε ο κ. Σαμαράς και έχει ήδη υλοποιήσει η κυβέρνηση, την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
«Απλοποποίηση και κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας κάνουμε» εξήγησε, ενώ για το «πόθεν έσχες» για την πρώτη κατοικία, τόνισε ότι έχει ήδη ψηφιστεί.Πάντως ο κ. Πεταλωτής άφησε ανοικτό να μελετηθούν προτάσεις που ανέφερε ο κ. Σαμαράς και να υλοποιηθούν.

ΠΗΓΕΣ: http://www.in.gr/ , http://www.newsit.gr/



Σχόλια