ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Η ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ

Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, εξέφρασε σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φ. Κουβέλης, τονίζοντας ότι «η χώρα είναι αντιμέτωπη με τον άμεσο κίνδυνο πλήρους κατάρρευσης».
Ο Φ. Κουβέλης ανέφερε ότι υπάρχουν πολιτικές που ανοίγουν το δρόμο για δημοκρατική και συντεταγμένη διέξοδο από τη σημερινή κρίση. «Με επιλογές και πραγμάτωση όλων εκείνων των ώριμων μεταρρυθμίσεων που δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αναβάλλουμε άλλο. Ελαχιστοποιώντας τις αναπόφευκτες επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Κατανέμοντας δίκαια τα βάρη. Προετοιμάζοντας μια Ελλάδα δημιουργίας και προόδου, με ισονομία και κοινωνική συνοχή».

 Η Δημοκρατική Αριστερά επικεντρώνει, σύμφωνα με τον Φ. Κουβέλη, τις προτάσεις της για διέξοδο από την κρίση σε πέντε πεδία:
-Δημοσιονομική εξυγίανση και αναδιάρθρωση του χρέους
-Σύγχρονο, μικρότερο και αποδοτικότερο κράτος
-Στρατηγικές επιλογές οικονομικής πολιτικής
-Δικαιότερο και αποτελεσματικότερο κοινωνικό κράτος
-Ενίσχυση του κύρους των πολιτικών θεσμών
Τόνισε την εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη να εφαρμοστούν αλλαγές στην ακολουθούμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική που θα στοχεύουν: στην αντιστροφή της ύφεσης, μέσα από την υλοποίηση μιας αναπτυξιακής πορείας, που θα τονώνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, θα δημιουργεί απασχόληση, θα αυξάνει τα εισοδήματα, θα διασφαλίζει την αειφορία των πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, στη δίκαιη κατανομή των βαρών της κρίσης και στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης που θα εγγυάται στα χειμαζόμενα στρώματα μελλοντική ανταπόδοση
Για τη ΔΗΜΑΡ, η χώρα μας, στη συγκυρία αυτή, θα μπορούσε να προσέλθει στην  Ε.Ε. και µε ένα διαφορετικό αίτημα - πρόταση: 
µε ένα πενταετές, συνολικό και συγκεκριμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα επενδυτικών δραστηριοτήτων, ενδεικτικώς της τάξης των 20 δισ. ευρώ, και να ζητήσει τη χρηματοδότησή του από τους μηχανισμούς της ΕΕ.
"Η ΕΕ θα μπορούσε να οργανώσει την επενδυτική πρωτοβουλία για την αναπτυξιακή ώθηση της οικονομίας µε τη σύμπραξη του προϋπολογισμού (Δημόσια Ταμεία / ΕΣΠΑ), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕ) και ad hoc µμηχανισμών (επενδυτικά ομόλογα κ.λπ.)" υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης.

Και ζήτησε να εφαρμοστούν μέτρα περιορισμού δημοσίων δαπανών που θα περιλαμβάνουν:
- Πλαφόν σε μισθούς όλων των εργαζομένων και λειτουργών του δημόσιου τομέα και όλων των εισηγμένων Δημόσιων Επιχειρήσεων. Ανώτατος μισθός το τετραπλάσιο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
- Πλαφόν σε συντάξεις. Ανώτατη επιτρεπόμενη σύνταξη ίση με το διπλάσιο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
- Αναστολή κάθε παραγγελίας νέων οπλικών συστημάτων μέχρις ότου μπει η χώρα σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης και αρχίσει να δημιουργεί ικανοποιητικά πρωτογενή πλεονάσματα. Έγκριση μόνο των απαραίτητων δαπανών για την αύξηση της διαθεσιμότητας των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων
- Αναμόρφωση όλου του συστήματος προμηθειών στις ένοπλες δυνάμεις για τον αποκλεισμό μεσαζόντων και τον περιορισμό κάθε σπατάλης.
- Επιλογή δημόσιων έργων με κριτήριο την αναπτυξιακή τους στόχευση, τις εξωτερικές οικονομίες και τη μόχλευση.
-Ενοποίηση επικαλυπτόμενων υπηρεσιών, κατάργηση οργανισμών και επιτροπών που δεν προσφέρουν έργο, αλλά συγκροτήθηκαν απλώς για την εξυπηρέτηση της κομματικής πελατείας των δύο κομμάτων εξουσίας.
- Απαλλαγή από όσες επιχειρήσεις του δημοσίου δεν συντρέχει λόγος να ευρίσκονται υπό τον έλεγχό του, μετά από κατά περίπτωση αντιμετώπιση και με διαφανείς διαδικασίες.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ για τη δημιουργία «αντιμνημονιακών συμμαχιών» είπε πως «δεν αθροίζονται οι δυνάμεις της αριστεράς, δεδομένων και των διαφορών που υπάρχουν σε κρίσιμα ζητήματα, όπως για παράδειγμα ότι η αντιμετώπιση της κρίσης πρέπει να γίνεται και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς έχουμε καταψηφίσει το μνημόνιο και τους εν συνεχεία νόμους, ταυτόχρονα, όμως, καταθέτουμε εναλλακτικές προτάσεις. Δεν προσερχόμαστε σε πολιτικά ετερόκλητες συσπειρώσεις, δήθεν αντιμνημονιακού χαρακτήρα, σαν και αυτές που αναδεικνύονται και από τα δεξιά και από τα αριστερά σε ένα κοινό τόπο, ο οποίος δεν είναι καθόλου κοινός, αλλά είναι εξαιρετικά εύθραυστος σε ότι αφορά στην αντοχή του για να πείσει».
Για κυβέρνηση τεχνοκρατών ανέφερε ότι «κανένας ανασχηματισμός με την παρουσία προσώπων από τον εξωκοινοβουλευτικό χώρο δεν μπορεί να δώσει απάντηση στα προβλήματα της χώρας». Εκείνο που επείγει είναι η αλλαγή του περιεχομένου της πολιτικής και όχι ο εξωραϊσμός της κυβέρνησης, η οποία έως τώρα λειτουργεί αποσπασματικά, αναποτελεσματικά , χωρίς την αναγκαία συνοχή. Αυτό συνιστά πρόβλημα , που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με την παρουσία τεχνοκρατών ή άλλων προσώπων που δεν προέρχονται από το χώρο της πολιτικής.
Τέλος για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε  πως η χώρα έχει πρωτίστως ανάγκη αλλαγής της πολιτικής και συνέχισε «δεν αναφέρομαι μόνο στα δημοσκοπικά ευρήματα, τα οποία καταγράφουν την ανάγκη αλλαγής αυτής της πολιτικής, που έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα. Οι εκλογές, όσο και αν τις απορρίπτει η κυβέρνηση, όσο και αν δεν τις θέλει η κοινωνία, κάποια στιγμή θα προβάλουν ως η αναγκαστική λύση διεξόδου, με το δεδομένο ότι η πίεση της κοινωνίας είναι τεράστια, η δυσαρέσκεια κάθε μέρα και δυναμώνει και η αγανάκτηση πολλαπλασιάζεται». 

Αναλυτικά οι θέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς για την οικονομία




Σχόλια