ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Επιλεκτική χρεοκοπία βλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα - "Βόμβα" για την ελληνική οικονομία το δημόσιο χρέος που θα φθάσει στο 172% του ΑΕΠ το 2012
Νέες «θυσίες» για τη μείωση του δημοσίου χρέους το οποίο παρόλα αυτά θα φτάσει στο 172% του ΑΕΠ το 2012, ζητά το ΔΝΤ το οποίο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» (selective default) για την Ελλάδα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους τεχνοκράτες του Ταμείου οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν τρόπου ώστε να αποφύγουν τόσο το πιστωτικό γεγονός (credit event) όσο και το selective default.
 
Στην έκθεση που έδωσε χθες στην δημοσιότητα ο διεθνής οργανισμός, προβλέπει ακόμη μεγαλύτερη ύφεση για φέτος η οποία θα αγγίξει το 3,8% έναντι αρχικής πρόβλεψης για συρρίκνωση 3% του ΑΕΠ.
Η Ελλάδα θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο πρώτο μισό του 2012, ενώ η έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές τοποθετείται για το δεύτερο εξάμηνο του 2014!
Πρόκειται για μία πρόβλεψη η οποία απέχει σημαντικά από αυτή που είχε κάνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και η οποία έκανε λόγο για έξοδο στις αγορές το 2011!
Σύμφωνα με τους συντάκες της έκθεσης η αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα οδηγήσει σε υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, λίγο κάτω από το 3% αντί για 2,5%, αλλά σταδιακά ο πληθωρισμός θα αρχίσει να πλησιάζει τον μέσο ευρωπαϊκό και τελικά να κινείται χαμηλότερα από αυτόν το 2012.
Το κόστος εργασίας αναμένεται να κινηθεί πτωτικά, με ρυθμούς αντίστοιχους του 2010, εξαιτίας της υψηλής ανεργίας. Όσον αφορά το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, αναμένεται να συρρικνωθεί στο 8,25% του ΑΕΠ του 2011. ..................
Η έκθεση ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχουν καθόλου περιθώρια για αποκλίσεις σε κανένα από τα δύο σκέλη του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος αφού κάτι τέτοιο θα «τίναζε» στον αέρα την προσπάθεια βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους .
Από την άλλη μεριά το Ταμείο δείχνει να αμφιβάλει για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 7,5% του ΑΕΠ ώστε να είναι βιώσιμη η μείωση του δημοσίου χρέους σε σταθερή βάση .
Όπως τονίζεται στην έκθεση η Ελλάδα δεν έχει πετύχει ποτέ πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 4% του ΑΕΠ. Ακόμη και να το πετύχει δεν θα έχει διάρκεια αφού αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν καταφέρει πρωτογενές πλεόνασμα 5% του ΑΕΠ δεν μπόρεσαν να το διατηρήσουν σε διάτημα μεγαλύτερο των 2 ετών.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το δημόσιο χρέος, προβλέπεται να εκτοξευθεί στο 172% του ΑΕΠ το 2012 και να υποχωρήσει στο 130% του ΑΕΠ το 2020, εφόσον η κυβέρνηση εφαρμόσει το εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Σημειώνεται ότι στην τρίτη έκθεση το ΔΝΤ προέβλεπε ότι το δημόσιο χρέος θα έφτανε το 159 % του ΑΕΠ το 2012 και το 130% το 2020.
Το Ταμείο υπογραμμίζει πάντως ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμη η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων. «Ημιτελής δημοσιονομική προσαρμογή, αστοχίες στις ιδιωτικοποιήσεις ή καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», τονίζει στην έκθεση του το ΔΝΤ, θα οδηγήσει το χρέος σε επίπεδα που δεν θα είναι βιώσιμο.
Ακόμα, σύμφωνα με την έκθεση:
  • Το χρηματοδοτικό κενό της χώρας φθάνει τα 104 δισ. ευρώ μέχρι το 2014.
  • Είναι απίθανο να βγει η Ελλάδα στις αγορές πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2012.
  • Απαιτείται πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των διαρθρωτικών μέτρων.
  • Η Ελλάδα διαθέτει αξιόλογα περιουσιακά στοιχεία και η απόφαση της κυβέρνησης να τα δώσει σε ιδιώτες θα έχει σημαντικά οφέλη ως προς τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και το χρέος –καθώς θα μειωθεί η επιβάρυνση από τόκους. Το πρόγραμμα πώλησης περιουσίας 50 δισ. είναι φιλόδοξο, αλλά υπάρχουν διασφαλίσεις όπως η δημιουργία του Ταμείου «για να προστατεύσει τη διαδικασία από την πολιτική επιρροή». Το Ταμείο είναι σημαντικό βήμα, αλλά απαιτείται πολύ δουλειά και σε δημοσιονομικό επίπεδο, με ισχυρότερη εποπτεία των δημοσιονομικών - θεσμικών μεταρρυθμίσεων, που υποστηρίζεται από τη συνεχιζόμενη τεχνική βοήθεια, είναι απαραίτητη.
  • Υπάρχει ανησυχία για τη «ρηχή» υποστήριξη κατά την κοινοβουλευτική συζήτηση. Είναι επιτακτική ανάγκη για την κυβέρνηση να αναπτύξει ευρύτερη υποστήριξη για τις βασικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως μέσω της προσεκτικής δημόσιας εξήγησης της αναγκαιότητάς τους.
  • Ο δημόσιος έλεγχος θα περιορίζεται μόνο σε περιπτώσεις υποδομών ζωτικής σημασίας δικτύων και θα υλοποιηθεί με μειοψηφικές συμμετοχές. Μετά την πώληση του 10% του ΟΤΕ ακολουθούν στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους το ΤΤ, τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, η ΕΥΑΘ, η ΔΕΠΑ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η ΛΑΡΚΟ, το Καζίνο Πάρνηθας και η ΕΤΑ.
Η έκθεση των εγχώριων τραπεζών στην ΕΚΤ θα μειωθεί σταδιακά κάτω από 70 δισ. μέχρι τον Μάιο του 2013.
 

Σχόλια