P. KRUGMAN: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΟΥΝ

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην ιαπωνική Nikkei ο Paul Krugman, ο καθηγητής Οικονομικών του Princeton δηλώνει πως οι πιθανότητες η παγκόσμια οικονομία να περιέλθει σε ύφεση είναι περισσότερες από 50%.

Συγκεκριμένα ο νομπελίστας το 2008, αναφέρει στο άρθρο του ότι ενώ οι οικονομίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης φαίνεται να οδεύουν σε ύφεση, η ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα συνεχιστεί, αν και με βραδύτερο ρυθμό. Κατά συνέπεια, η οικονομία στο σύνολό της θα υποστεί μια ήπια επιβράδυνση.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει για την ευρωζώνη, τονίζοντας πως το ένα τρίτο της, μεταξύ των οποίων και οι Ισπανία και Ιταλία, βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης. Δήλωσε ακόμη ότι «οι Έλληνες πρέπει να χρεοκοπήσουν», και επισημαίνει τη σημασία των κεντρικών τραπεζών ως πιστωτικά ιδρύματα έκτακτης ανάγκης, που θα αποτρέπουν χρεοκοπίες τραπεζών. Επισήμανε ακόμη ότι η ΕΚΤ δεν ανταποκρίνεται πλήρως σε αυτό το ρόλο.
Σε ότι αφορά στο EFSF, ο καθηγητής δηλώνει πως είναι σχεδιασμένο για να χρηματοδοτεί μικρές χώρες, αλλά η πιστωτική γραμμή θα πρέπει να διευρυνθεί σημαντικά, προκειμένου να χειριστεί τα τρέχοντα προβλήματα, όπως αυτό της Ιταλίας.Ο Krugman διαπιστώνει πως για να διαχειριστεί καλύτερα την κρίση, η Ευρώπη χρειάζεται οικονομική ανάπτυξη και πληθωρισμό 2%-3%.
Καταλήγοντας υπογραμμίζει την ανάγκη μιας χαλαρής νομισματικής πολιτικής, ενώ ασκεί κριτική στις αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ φέτος, τονίζοντας ότι «επαναλαμβάνει τα λάθη της BoJ, όταν είχε λήξει την πολιτική μηδενικών επιτοκίων το 2000».

Σχόλια