ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΤΙ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΡΕΝ;

Ο Όλι Ρεν είχε διακριθεί και άλλες φορές στο παρελθόν, ως ο κατεξοχήν «κομιστής» τελεσιγράφων για την Ελλάδα, με έμφαση στις πιέσεις που ασκούσαν τους τελευταίους μήνες οι Βρυξέλλες, για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας τουλάχιστον μεταξύ των δυο παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.
Σήμερα, με την Ελλάδα να βρίσκεται μετέωρη, και να ακροβατεί επικίνδυνα στο τεντωμένο σχοινί της διεθνούς απομόνωσης, αν όχι της χρεοκοπίας που θα συνεπάγεται η εκδίωξη της χώρας από την ευρωζώνη, και ταυτόχρονα την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο αρμόδιος Επίτροπος για την Οικονομία, πήγε τις πιέσεις του ένα βήμα παραπέρα.
Έστειλε ένα ξεκάθαρο τελεσίγραφο στις πολιτικές ηγεσίες των κομμάτων στην Ελλάδα, συνδέοντας ευθέως τη συνέχιση της παραμονής της χώρας στην Ευρώπη, με τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.
Μιλώντας στο «Reuters», ο Όλι Ρεν αποκάλυψε ότι οι Βρυξέλλες έχουν ζητήσει από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ως προαπαιτούμενο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, και την υλοποίηση των δεσμεύσεων.
Ο κ. Ρεν λοιπόν δεν μιλάει απλώς για την υποχρέωση να εγκριθεί από τη Βουλή η νέα δανειακή σύμβαση που προέκυψε μετά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αλλά για τη δέσμευση των κομμάτων να επικυρώσουν «το νέο πρόγραμμα και τα συγκεκριμένα μέτρα, που απαιτούνται για την εφαρμογή του».
Πρόκειται για μια ξεκάθαρη παρέμβαση στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, με τις Βρυξέλλες να ζητούν στην ουσία τη δεσμευτική «υπογραφή», όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας, για την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται από τη νέα δανειακή σύμβαση.

http://www.statesmen.gr/

Σχόλια