Η S & P ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ SELECTIVE DEFAULT ΜΕΤΑ ΤΟ PSI

Σε αντικρουόμενες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης άτακτης χρεοκοπίας του ελληνικού δημοσίου στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, ιδίως στις οικονομίες της Ευρωπεριφέρειας που παραμένουν ευάλωτες στην κρίση χρέους, προέβησαν, χθες, ΔΝΤ και Standard & Poor's.
Η S&P ξεκαθάρισε πως θα υποβαθμίσει σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default) την πιστοληπτική αξιολόγηση του ελληνικού δημοσίου μόλις ολοκληρωθεί το PSI, υποστηρίζοντας, όμως, πως αυτό δεν είναι δεδομένο ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας θα θέσει σε κίνδυνο την αξιολόγηση της Ευρωζώνης.
Την ίδια ώρα, όμως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρουσιάζοντας τις επικαιροποιημένες του εκτιμήσεις για την προοπτική ανάπτυξης παγκοσμίως -με τις οποίες επιδείνωσε τις προβλέψεις του τονίζοντας πως η ευρωπαϊκή κρίση χρέους κλιμακώνεται και απαιτείται λήψη μέτρων- εμφανίστηκε ανήσυχο για τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης άτακτης χρεοκοπίας του ελληνικού δημοσίου.
Ειδικότερα, το ΔΝΤ τόνισε, χθες, πως εάν υπάρξει άτακτη χρεοκοπία στην Ελλάδα ή σε κάποια άλλη χώρα, η Ευρωζώνη θα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλίσει πως θα αποφευχθεί η «μόλυνση» και σε άλλες οικονομίες.
Τόνισε, παράλληλα, πως στόχος του PSI, που επιχειρείται αυτή τη στιγμή, παραμένει η μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, επίπεδα τα οποία κρίνονται βιώσιμα.
Όσον αφορά στη Standard & Poor's, ο επικεφαλής του διεθνούς οίκους για τις κρατικές αξιολογήσεις J. Chambers, μιλώντας χθες σε εκδήλωση της Bloomberg Link, ξεκαθάρισε πως ο οίκος είναι πιθανόν να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default) μόλις ολοκληρωθεί το PSI. Τόνισε, όμως, πως αυτή η κίνηση, που είναι σε γενικές γραμμές προεξοφλημένη από τις αγορές, δεν θα πλήξει απαραίτητα την αξιοπιστία της Ε.Ε. ως εκδότη χρέους. «Δεν είναι δεδομένο ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας θα προκαλέσει ντόμινο στην Ευρωζώνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Chambers.


Σχόλια