ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΤΑΙ Ο ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Ανησυχητικούς ρυθμούς λαμβάνει το φαινόμενο αφελληνισμού κρίσιμων κλάδων της εθνικής οικονομίας, καθώς μεγαλώνει ο αριθμός των επιχειρήσεων που περνούν στον έλεγχο πολυεθνικών ομίλων.
Τηλεπικοινωνίες, τρόφιμα, ιχθυοκαλλιέργειες, αποτελούν μόνο μερικούς από τους κλάδους που έχουν περάσει ή αναμένεται να περάσουν στα χέρια ξένων ομίλων.
Ενδεικτικά, τα τελευταία χρόνια στον έλεγχο ξένων έχουν περάσει ο ΟΤΕ (στην Deutsche Telekom από το 2008) και η ΕΒΓΑ (ο τομέας των παγωτών πέρασε στην αγγλο-ολλανδική Unilever από το Καλοκαίρι του 2010) ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», όπου επικρατέστερη όπως λένε άνθρωποι της αγοράς είναι η ολλανδική Friesland.
Ευνοϊκές συνθήκες
Η επέλαση των πολυεθνικών που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, ευνοείται από την επιδείνωση της ύφεσης και την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, η οποία εξασθενεί ακόμη και τις εύρωστες εγχώριες εταιρείες.
Την ίδια ώρα, και άλλες κρατικές επιχειρήσεις αναμένεται να καταλήξουν στα χέρια ιδιωτών στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων, με στόχο να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα και να απομειωθεί το δημόσιο χρέος. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκονται ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΑΘ, η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ.
Προτάσεις για νέο «Εθνικό μοντέλο ανάπτυξης»
Ο καθορισμός των εμπορικών ζωνών σε αστικές και προαστιακές περιοχές, η ενίσχυση των επενδύσεων σε πληροφορική, αλυσίδες εφοδιασμού και διανομής και η μείωση των εναπομεινάντων στρεβλώσεων στην αγορά εργασίας (π.χ. περιορισμοί στη μεταφορά προσωπικού μεταξύ των καταστημάτων) είναι ορισμένες από τις δράσεις που προτείνει ο διεθνής οίκος McKinsey στην έρευνα «Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά: Προσδιορίζοντας το νέο Εθνικό Μοντέλο Ανάπτυξης» για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του λιανικού εμπορίου.
Επιπλέον, η McKinsey προτρέπει να ενθαρρυνθεί η συνεργασία μεταξύ των μικρών λιανεμπορικών επιχειρήσεων στον τομέα των προμηθειών και της διανομής, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η αποδοτικότητά τους.

Σχόλια