Οι αμερικανόδουλοι και το ΔΝΤ



Σχολιάζει ο Γ. Προκοπάκης


Στην πολιτική συμφωνία που υποτίθεται ψάχνει ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, έχει μπει ένα αγκαθάκι. Δεν παίζει σε καραγκιοζιλίκια, quick and dirty, το Ταμείο. Άρα, η πολιτική λύση, αν υπάρξει σύντομα θα είναι χωρίς την κομψή ξερακιανή. Η κυβέρνηση διαρρέει και ο τύπος μεταφέρει για την εμμονή των δύο ηγετών, Μέρκελ και Ολάντ, στην ανάγκη συμμετοχής του ΔΝΤ, λίγο πολύ στο στυλ "ανεξήγητη". Το ερώτημα είναι "η Ελλάδα χρειάζεται ή όχι το ΔΝΤ;". Ας το δούμε.
Το ΔΝΤ συμμετέχει στα προγράμματα στήριξης με την εγγύηση της Ευρωζώνης ότι θα πάρει τα λεφτά του. Αποχώρησή του από το Πρόγραμμα (στηριγμένη στην καταστατική πρόβλεψη - γνωστή εκ των προτέρων στους άλλους της τρόικας, οι οποίοι άλλως τε είναι και μέλη - περί μη συμμετοχής εάν δεν είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση για τους επόμενους 12 μήνες) εισάγει δύο προβλήματα:
1. Εξόφληση ή διακανονισμός των καταβληθέντων δανείων ΔΝΤ, ύψους €20.6 δισ, συν τους τοκους. Δηλαδή, οι χώρες της Ευρωζώνης ή θα πρέπει να καταβάλουν στο ΔΝΤ €20.6 δισ άμεσα ή να αναλάβουν ισόποσο χρέος. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ληφθούν εγκρίσεις κοινοβουλίων.
2. Στο τρέχον πρόγραμμα απομένουν καταβολές €1.8 δισ από την Ευρωζώνη, συνολικά περίπου €3.5 δισ επιστροφές ομολόγων που διακρατούνται από το Ευρωσύστημα και €16 δισ από το ΔΝΤ. Δηλαδή, τα ομόλογα ΕΚΤ του Ιουλίου θα πληρώνονταν με λεφτά του ΔΝΤ. Ανοίγει τρύπα €16 δισ.
Οι Μέρκελ και Ολάντ δεν είναι δεμένοι στο βρακί της Λαγκάρντ, ούτε είναι αμερικανόδουλοι - τουλάχιστον εξ αυτού. Ξέρουν πολύ καλά πως είναι πολιτικώς αυτοκτονικό να επιχειρήσουν να περάσουν από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια νέα δανειακά πακέτα ύψους €37 δισ, μόνο και μόνο για να κλείσει το Μνημόνιο 2. Απλώς δεν πρόκειται να περάσουν!
Ακόμη και να περνούσαν, η στήριξη της Ελλάδας απαιτεί τουλάχιστον €20 δισ ακόμη, πέραν των προβλέψεων στο Μνημόνιο 2. Εάν παίξουν και σενάρια ξεκαθαρίσματος κόκκινων δανείων και τραπεζικής ενίσχυσης, τουλάχιστον καμιά δεκαριά ακόμη.
Η αποχώρηση του ΔΝΤ κάνει πανάκριβη για τους εταίρους τη στήριξη της Ελλάδας. Χωρίς αναπτυξιακή βοήθεια και με την οικονομία να συντηρείται σε κατάσταση ασφυξίας απαιτούνται περίπου €60 δισ.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι αμερικανόδουλοι - δεν είναι ούτε κορόιδα. Τα μεγέθη είναι τέτοια που κανονικά η ελληνική πλευρά θα έπρεπε να τρέμει από την ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ. Αντ' αυτού, πλασάρεται το αφελές σενάριο "εμείς τα βρίσκουμε πολιτικά με τους Ευρωπαίους, αυτοί όμως είναι που δεν κάνουν χωρίς το ΔΝΤ".
Ας ζυγίσουν όλοι τα πράγματα. Εάν κρίνεται

Σχόλια