Μας γέμισαν ψέματα και χρέη

Σχολιάζει ο Γ. Προκοπάκης


Τσίπρας στα Χανιά (από το in.gr)
"Από τον τόπο μας λείπει το αίσθημα της δικαιοσύνης. Οι παλιοί πολιτικοί μας έσπρωξαν στο χαντάκι, μας γέμισαν χρέη. Και εμείς πρέπει να βγούμε από το χαντάκι, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από τα Χανιά, κατά τη διάρκεια περιοδείας του."
Απολύτως σωστό! Τον εαυτό του πού τον βάζει όμως;
Ο κ. Τσίπρας, σε επτά μήνες μας φόρτωσε:
1. €64 δισ χρέους - €86 δισ το Μνημόνιο του μείον τα €22 δισ του δημοσιονομικού κενού μέχρι το 2018
2. €7 δισ σε δημόσια έσοδα τη διετία που η ανάπτυξη γυρίζει σε ύφεση και το πλεόνασμα σε έλλειμμα. [Η επίδραση στο ΑΕΠ πολύ μεγαλύτερη - αναφορά στα έσοδα από φόρους και εισφορές]
3. €2.8 δισ το μήνα ιδιωτικής ζημίας (ιδιωτικό χρέος τελικά) από τα capital controls. Ήδη έχουν μαζευτεί πάνω από €6 δισ. Μέχρι τις εκλογές €8.5 δισ.
Αυτά είναι τα αδιαμφισβητήτως αδιαμφισβήτητα, από το Μνημόνιο του και την έκθεση δημόσιου φορέα.
Σύνολο, μέχρι τις εκλογές, μόλις €79.5 δισ!!! Αδιαμφισβήτητα! Για να ισοσταθμίσει εν μέρει (πόσα πια να πληρώνουν και οι κουτόφραγκοι) πουλάει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ €37.5 δισ (50 μείον 12.5 της ανάπτυξης) δημόσιας περιουσίας.
Ο ίδιος, λοιπόν, μας γέμισε με χρέη ή όχι; Από το βάθος του χαντακιού που ο ίδιος μας έσπρωξε, ποιος θα μας βγάλει; Ο ίσιος; Γιατί μας έσπρωξε τότε;
Το εγκληματικό είναι η άνεση με την οποία δημόσιο χρήμα πετιέται από το παράθυρο. Τα παρακάτω συμπεριλαμβάνονται στα ποσά της δανειακής σύμβασης - ακριβέστερα: η δανειακή σύμβαση είναι τόσο ψηλά γιατί αυτά τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών πετάχθηκαν από το παράθυρο:
1. €12.7 δισ της συμμετοχής του ΤΧΣ στις τράπεζες.
2. €3.5 δισ ήδη κατανεμηθέντα στις εθνικές κεντρικές τράπεζες από την επιστροφή κερδών ομολόγων που κατέχει το ευρωσύστημα.
3. €9 δισ από τις μελλοντικές επιστροφές των ομολόγων που διακρατεί το ευρωσύστημα.
Μόλις €25.2 δισ, επίσης αδιαμφισβήτητα, που η επτάμηνη πολιτική του τα πέταξε στα σκουπίδια!

Όντως από τον τόπο "λείπει το αίσθημα δικαιοσύνης".


Σχόλια