Ο ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ "ΧΑΜΕΝΗΣ" ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Γράφει ο Επιμηθέας

Όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι αρχίζουν να μιλούν ότι τελικά το σημαντικότερο πρόβλημα της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι μόνο το χρέος αλλά η ύφεση που προκαλείται από τα μέτρα που υιοθετούνται για την μείωση του ελλείμματος.
Για το χρέος υπάρχουν οι πιθανές λύσεις όπως η αναδιάρθρωση ή επιμήκυνση. Για την ανάκαμψη της οικονομίας και την ανάπτυξη δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Διεθνείς αναλυτές πιστεύουν ότι το 2011 και 2012 ή ύφεση θα είναι ακόμη βαθύτερη από την φετινή χρονιά. Η άποψη αυτή εδραιώνεται ακόμη περισσότερο αν συνυπολογίσουμε τις περικοπές μισθών στις ΔΕΚΟ και στον ιδιωτικό τομέα και στην αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας στα επίπεδα του 15%.
Ο συνδυασμός χαμηλότερων εισοδημάτων και περισσότερων ανέργων οδηγεί σε κάμψη της ζήτησης και συρρίκνωση της κατανάλωσης. Με μηδαμινή κατανάλωση θα περιοριστεί περαιτέρω ο τζίρος στην αγορά με αποτέλεσμα νέα λουκέτα και ακόμη περισσότερους ανέργους. Από την άλλη οι αυξημένες επισφάλειες θα αναγκάσουν τις τράπεζες να διατηρήσουν τη σφιχτή πολιτική στις χορηγήσεις νέων δανείων........
Η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τα ελλείμματα χωρίς να ενδιαφέρεται άμεσα για την ανάπτυξη. Ακόμα και αν (υποθετικά) μειωθούν τα ελλείμματα, θα έχουν εξαντληθεί οι κοινωνικές και οικονομικές αντοχές του ελληνικού λαού και θα είναι αδύνατη η ανάκαμψη της οικονομίας. Η συγκεκριμένη πολιτική βασίζεται στο ότι οι μειώσεις των μισθών θα δημιουργήσουν ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον και αυτό θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.
Λάθος, γιατί στην Ελλάδα δεν είναι οι υψηλοί μισθοί που δημιουργούν το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας (το ελληνικό κόστος εργασίας αντιστοιχεί στο 50% του μέσου κόστους της ευρωζώνης), αλλά τα προβλήματα που υπάρχουν στην ανορθόδοξη παραγωγική διαδικασία και στη κακή λειτουργία του κράτους. Και όσο για τις ΔΕΚΟ μπορούμε να κατανοήσουμε ότι χρειαζόταν ένα νοικοκύρεμα, αν και διαφωνούμε ριζικά τις μειώσεις μισθών οριζόντιου τύπου δηλαδή «να πέφτει το μαχαίρι επί δικαίων και αδίκων», στο ιδιωτικό τομέα όμως δεν ξέρω τι εξυπηρετεί η γενικευμένη με νόμο μάλιστα μείωση των μισθών με όριο τα 740 ευρώ.
Το μόνο που θα επιφέρουν οι παραπάνω μειώσεις θα είναι μεγάλες απώλειες τόσο στις εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων όσο και στα έσοδα του κράτους. Τι σημαίνει αυτό για τους μισθωτούς και συνταξιούχους; πολύ απλό για την κυβέρνηση …. ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ.
Με όλες τις παραπάνω ενέργειες της, η κυβέρνηση μας δείχνει, ότι μέχρι σήμερα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ανάπτυξης και είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ελληνική οικονομία έχει  εισέλθει σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης, από τον οποίο είναι πολύ δύσκολα στο μέλλον  να βγεί ….

Σχόλια