ΓΙΑΥΤΟ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ : "ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΝΕΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΣ"

Γράφει ο Επιμηθέας

Την ανηφόρα παίρνει η ανεργία στην Ελλάδα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα φτάσει.  Στον απίστευτο αριθμό των 53.000, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή έφθασαν οι άνθρωποι που έχασαν την δουλειά τους μόνο μέσα στο μήνα Οκτώβριο 2010, με το ποσοστό ανεργίας να κάνει άλμα στο 13,5%, από το 12,6% που ήταν πέρυσι τον Σεπτέμβριο.
Όσο για το σύνολο των ανδρών γυναικών και νέων που ψάχνουν  σήμερα για δουλειά σε όλη την Ελλάδα, φθάνει τους 684.000. Η ανεργία σύμφωνα με τα στοιχεία φαίνεται να πλήττει πολύ περισσότερο την Βόρεια Ελλάδα, όπου το ποσοστό για τον μήνα Οκτώβριο πάντα έφθασε στην Δυτική Μακεδονία το 17,2% και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στο 15,4%. Αλλά και στην Αττική το ποσοστό των ανέργων έφθασε τον ίδιο μήνα το 14,4% με χαμηλότερα ποσοστά  9,5% να σημειώνονται στην Πελοπόννησο και 7,7% στο Βόρειο Αιγαίο.
Η έλλειψη ισότητας των δύο φύλων φαίνεται όπως είναι φυσικό κυρίως στην ανεργία, όπου βρέθηκε να είναι το 10,6% άνδρες και το 17,6% γυναίκες.
Το πλέον ανησυχητικό αλλά συγχρόνως και τραγικό, είναι ότι το ποσοστό των νέων ηλικίας 15-24 ετών που βρίσκονται χωρίς δουλειά φτάνει το 34,5%, ενώ στις ηλικίες  25-34 οι άνεργοι φθάνουν το 18,3%, δηλαδή ένας  στους τρεις νέους σήμερα είναι άνεργος.......

 «Από τον Σεπτέμβριο του 2010 ως τον Οκτώβριο οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 53.000 σε ένα μήνα» τόνισε χαρακτηριστικά ο επιστημονικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ /ΑΔΕΔΥ και πρόσθεσε: «Αυτά τα στοιχεία δείχνουν την ανησυχητική εξέλιξη του φαινομένου της ανεργίας και γι αυτό το Ινστιτούτο αναθεώρησε την πρόβλεψή του».
Δυστυχώς δεν φαίνεται στο άμεσο μέλλον να βελτιώνεται η κατάσταση, αν μάλιστα  συνεχιστεί η σημερινή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Και το μέλλον παραμένει θολό. Αναπτυξιακά μέτρα δεν υπάρχουν, δουλειές κλείνουν αντί να ανοίγουν και φυσικά καμία προσπάθεια ώστε να δημιουργηθούν νέες. Το ανησυχητικό είναι  ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει περαιτέρω. Σύμφωνα λοιπόν με την εκτίμηση του επιστημονικού  διευθυντή στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, Σάββα Ρομπόλη, η ανεργία στο τέλος του 2011 θα αγγίξει το 22% με τον συνολικό αριθμό των ανέργων να ανέρχεται σε 1.150.000 άτομα. Ειδικότερα για τους νέους εκτιμάτε ότι τα επόμενα χρόνια οι νέοι που έχουν προσόντα θα αναζητήσουν την τύχη τους εκτός Ελλάδος, κυρίως εκείνοι που ασχολούνται με τις νέες τεχνολογίες, όπου και το μέλλον.
Μήπως γυρίσαμε  στο 1960, στην εποχή της μετανάστευσης και δεν το πήραμε χαμπάρι. Αυτήν την «περήφανη» Ελλάδα ονειρευτήκαμε ….σύντροφοι!

Σχόλια