Η ΠΩΛΗΣΗ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ "ΚΙΝΕΙΤΑΙ Ή ΔΕΝ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ

Γράφει ο Επιμηθέας


Τι λέτε, τώρα το καταλάβατε ότι είναι «Απαράδεκτη η συμπεριφορά των εκπροσώπων της Τρόικα». Δυστυχώς κύριοι της Κυβέρνησης δεν σας πιστεύουμε. Εμένα γιατί μου φαίνεται ότι μάλλον είναι μια προσχηματική δήλωση  για να περισώσετε την όποια αξιοπρέπεια σας έμεινε, αν σας έμεινε και τίποτα. Η πώληση οτιδήποτε «κινείται ή δεν κινείται» δεν είναι λύση. Το έχουμε γράψει εδώ αρκετές φορές ότι τα μέτρα της κυβέρνησης και της τρόικας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια  σε αδιέξοδο και στο ξεπούλημα της χώρας. Ήταν κάτι από παραπάνω βέβαιο ότι κάθε τρείς μήνες, για αν πάρουμε την επόμενη δόση, η τροίκα θα ζητούσε  και νέα μέτρα. Όλοι το βλέπαμε ότι θα καταλήξουμε εδώ. Στο ξεπούλημα. Κι έρχονται τώρα πολύ απλά να μας ζητήσουν να εκποιήσουμε ελληνική δημόσια περιουσία με στόχο την άντληση 15 δισ. ευρώ τη διετία 2011-2012 και συνολικά 50 δισ. ευρώ την πενταετία 2011-2015. Με άλλα λόγια να πουληθούν τα πάντα, από λιμάνια και αεροδρόμια έως ΔΕΚΟ κι ακίνητη περιουσία του Δημοσίου.
Να δούμε σε τι αντιστοιχούν τα 50 δις.
α. Έχουμε και λέμε όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις (εισηγμένες ή μη). Τέτοιες είναι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια -μειοψηφικό πακέτο), ΕΛΤΑ, ΕΥΑΘ (Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης), Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ (μειοψηφικό πακέτο), Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης. Αναφερόμενοι ειδικά στις τράπεζες είπαν πως πρέπει να εκχωρηθούν μη βασικές δραστηριότητες (όπως των συναλλαγών στην περίπτωση του Ταμείου Παρακαταθηκών).........
β. Η ακίνητη περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου. Δημόσιες εκτάσεις «φιλέτα», όπως το «Ελληνικό» στην ηπειρωτική ή στη νησιωτική χώρα, οι βραχονησίδες. Αξίζει να αναφερθεί ότι ως δημόσια περιουσία θεωρούνται ο αιγιαλός και οι παραλίες.
γ. Τα εμπορικά, ολυμπιακά και αστικά ακίνητα. Εκατοντάδες δημόσια κτίρια, αθλητικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε κάθε πόλη ή εκτός αυτών, συμπεριλαμβάνονται  στην τεράστια λίστα  προς πώληση δημόσιας περιουσίας της χώρας.
Υπάρχει όμως και συνέχεια τα 20 δισ. πρόσθετα μέτρα που θα πρέπει να «πληρώσουν» οι εργαζόμενοι και μισθωτοί  με το κόψιμο των επικουρικών συντάξεων, μειώσεις μισθών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που επέρχονται με το νέο μισθολόγιο, ακόμη ελαστικότερες εργασιακές σχέσεις. Η πλήρης αποτυχία του Μνημονίου και φυσικά εκείνων που συμφώνησαν με αυτό και το υπέγραψαν.
Φτάνουν στο σημείο να μας χλευάζουν ακόμη και τα κατώτερα στελέχη της τρόικας. 
Χαρακτηριστικές, με τόνο ειρωνείας,  είναι οι δηλώσεις των επικεφαλής της τρόικας, Σερβάζ Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ και Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν θα πρέπει να πουλήσουμε και την Ακρόπολη «…σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για αρχαία μνημεία…» και ειδική επισήμανση έγινε από τον κ. Τόμσεν: «Κανείς δεν θα ήθελε να διακυβεύσει την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας».
Όσο πιο γρήγορα αντιληφθούν ότι αυτή η πολιτική δεν οδηγεί πουθενά τόσο το καλύτερο για την χώρα. Κινούμαστε γύρω από ένα τον φαύλο κύκλο ο οποίος δεν καταλήγει πουθενά. Μία κίνηση ατέρμονη που άρχισε από την ώρα που τα συνεχή λάθη της κυβέρνησης μας οδήγησαν  στο Μνημόνιο και το ΔΝΤ.
Η κυβέρνηση μετά από ενάμιση χρόνο δεν έχει στόχο και προοπτική. Ο ελληνικός λαός αισθάνεται όλο και περισσότερο ότι είναι έρμαιο του κάθε χαμηλόβαθμου υπαλλήλου του ΔΝΤ. Ξυπνά κάθε πρωί και περιμένει νέα μέτρα που μονίμως  στρέφονται  κατά των ασθενέστερων τάξεων. Ακούει για την διάσωση της χώρας αλλά βλέπει ότι ο ίδιος μέρα με την ημέρα βουλιάζει όλο και περισσότερο. Αρχίζει να πιστεύει, όχι άδικα, ότι αυτή η διάσωση δεν τον αφορά. Ίσως να αφορά άλλες χώρες ή και το τραπεζικό σύστημα -ευρωπαϊκό ή και ελληνικό-, όχι πάντως τον ελληνικό λαό.

Σχόλια