ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔOΣ Ή ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ;

Διαβάζοντας την συνέντευξη του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ στο ένθετο Zeit-Magazin της γερμανικής εφημερίδας  Die Zeit μου γεννήθηκε μία απορία και θέλω να την μοιραστώ μαζί σας. Γιατί πράγματα απλά ου βλέπουν όλοι οι άλλοι, οι κυβερνώντες στη χώρα μας κάνουν πως δεν τα βλέπουν. Και έρχομαι αμέσως στο θέμα. 
Τι είπε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας στην συνέντευξη του, ότι «… μεγάλη ευθύνη έχουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που  δεν αντελήφθησαν ακόμη ότι αυτό καθ’ εαυτό ένα κοινό νόμισμα μόνο σε μια ιδανική περίπτωση μπορεί να φέρει την ευημερία…»  και συνέχισε «…τώρα τσακώνονται επί ώρες, εάν θα βοηθήσουν τους καημένους τους Έλληνες, τους Πορτογάλους, τους Ιρλανδούς με ρευστό ή με εγγυήσεις ή εάν θα ήταν προτιμότερο να τους συμβουλεύσουν την κήρυξη χρεοκοπίας. Κάτι που δεν αναφέρει κανείς είναι ότι πίσω από τη διάσωση της Ελλάδας είναι τα συμφέροντα των γερμανικών, αγγλικών και γαλλικών τραπεζών. Η αναγκαία ανάλυση λοιπόν είναι: οι Έλληνες δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν το χρέος τους. Και ποιος ζημιώνεται από αυτό; Οι ξένες τράπεζες που τους δάνεισαν τα χρήματα»..........

Ο πρώην καγκελάριος απορεί και θέτει το ερώτημα που εδώ και καιρό μένει αναπάντητο από τις κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ: «…πως συνέβη άραγε και δεν αντελήφθη ουδείς ότι οι Έλληνες ήταν υπερβολικά χρεωμένοι; Ποιος φέρει την ευθύνη; Νομίζω ότι κατ’ αρχήν είναι υπεύθυνη η Κομισιόν και κατά δεύτερον το Ευρωκοινοβούλιο...».
Νομίζουμε ότι ο Χέλμουτ Σμιτ τα λέει το αυτονόητο. Η ελληνική Κυβέρνηση την δεδομένη στιγμή των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και το ΔΝΤ δεν μπόρεσε ή πιθανόν δεν ήθελε να καταλάβει  τι σημαντικά και δυνατά  διαπραγματευτικά χαρτιά είχε και παραδόθηκε άνευ όρων. Σύρθηκε στην υπογραφή του μνημονίου, διασώζοντας ουσιαστικά το ευρωπαικό τραπεζικό σύστημα και  καταδικάζοντας τον ελληνικό λαό σε πολυετής θυσίες χωρίς αντίκρυσμα.

Σχόλια