ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ, ΑΜΗΧΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΝΗΜΠΟΡΟΙ ...

Γράφει ο Επιμηθέας


Κάνεις πλέον δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η χώρα διέρχεται τον κρισιμότερο μήνα των τελευταίων ετών, μετά την μεταπολίτευση. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει την δυνατότητα να αποτρέψει τη χρεοκοπία της χώρας και να βάλει τις βάσεις για την εξυγίανση της οικονομίας. Οι εξελίξεις κάθε άλλο παρά ευνοϊκές είναι και δυστυχώς η ευθύνη γι' αυτό είναι αποκλειστικά δική της. Η νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, κατά τρεις βαθμίδες, έχει ως συνέπεια οι τίτλοι του ελληνικού Δημοσίου να κατατάσσονται σε κατηγορία (Β+), χαμηλότερη και από τα λεγόμενα «σκουπίδια».
Είναι σαφές πλέον από τα γεγονότα ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει απολέσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, της αγοράς και του συνόλου των ευρωπαϊκών κρατών. Η παταγώδης αποτυχία του μνημονίου είναι δεδομένη και ομολογείται ανοιχτά ακόμη και από μέλη της κυβέρνησης. Τον τελευταίο δε καιρό, οι κυβερνώντες δείχνουν αναποφάσιστοι, αμήχανοι και ανήμποροι να αποτρέψουν το «μοιραίο».
Το αποτέλεσμα της ολιγωρίας, της ενδοτικότητας και των αδυναμιών τους είναι οι υστερήσεις στην τήρηση του μνημονίου, που οι ίδιοι πριν από ένα χρόνο είχαν υπογράψει, διατυμπανίζοντας μάλιστα ότι τέλος του 2011 η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει στις αγορές. Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Σήμερα με δηλώσεις τους προαναγγέλλουν, την υπογραφή νέου, ακόμη πιο επαχθέστερου μνημονίου, (μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα), το οποίο θα συνοδεύεται με ακόμη πιο σκληρά μέτρα λιτότητας και το χειρότερο με την υποθήκευση του συνόλου της ελληνικής περιουσίας, χωρίς να έχουν την βούληση αλλά και την δυνατότητα να διαπραγματευθούν αποτελεσματικά τις εγγυήσεις που ζητά η τρόικα .
Είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός έχει χάσει τον έλεγχο και η κυβέρνηση δείχνει ανίκανη να ανταποκριθεί στο ρόλο της. Την ίδια ώρα η αγορά και τα νοικοκυριά δοκιμάζονται σκληρά από τη πρωτοφανή ύφεση που μας έχουν οδηγήσει τα μέτρα του μνημονίου. Τα μέτρα αυτά, αντί να συμβάλουν στη δημοσιονομική εξυγίανση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, οδήγησαν στην απότομη αύξηση της ύφεσης, της ανεργίας και του πληθωρισμού και τελικά όχι μόνο δεν επήλθε μείωση ελλείμματος αλλά βλέπουμε καθημερινά τα ελλείμματα, να αυξάνονται και όλες οι θυσίες των ελλήνων πολιτών να μην έχουν αντίκρισμα.
Οι διεθνείς αγορές, αντί να ηρεμήσουν όπως μας διαβεβαιώνουν οι κ.κ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου, συνέχισαν τα κερδοσκοπικά του παιχνίδια σε βάρος της χώρας μας και ουσιαστικά προεξόφλησαν αδυναμία δανεισμού της χώρας μας και για το 2011 και για το 2012. Είναι κάτι από παραπάνω βέβαιο ότι η χώρα μας γύρισε πάρα πολλά χρόνια πίσω με την υπογραφή του μνημόνιο. Παρ όλα αυτά η Κυβέρνηση αρνείται να παραδεχθεί ακόμη και σήμερα την αποτυχία του μνημονίου και να δρομολογήσει αλλαγή της πολιτικής της με βασικό στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας και την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Η καταστροφική για τη χώρα και τους πολίτες  αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου, θα πρέπει το ταχύτερο δυνατό να δώσει τη θέση της σε μια εναλλακτική, αξιόπιστη και ρεαλιστική πρόταση, η οποία θα περιλαμβάνει άμεσα την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου. Αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται και από ένα μίγμα πολιτικής με γενναίες μεταρρυθμίσεις, αναπτυξιακά μέτρα άμεση μείωση της έμμεσης φορολογίας η οποία θα δώσει ανάσα στην αγορά και στα νοικοκυριά με στόχο να τονωθεί η αγορά, να ανασάνει η κοινωνία και να δημιουργηθεί η ελπίδα στο ελληνικό λαό ότι μπορούμε να αποφύγουμε χρεοκοπία.

Σχόλια