ΡΟΥΜΠΙΝΙ: ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει και να φύγει από το ευρώ;» ήταν το θέμα δημόσιας συζήτησης που διεξήχθη στην Αθήνα. Υπέρ της πρότασης οι καθηγητές Νούριελ Ρουμπίνι και Κώστας Λαπαβίτσας και κατά ο πρώην υπουργός της Βρετανίας Ντένις ΜακΣέιν και η Μιράντα Ξαφά, πρώην μέλος του ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ο διάσημος οικονομολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης κ. Ρουμπίνι, που απέκτησε διεθνή φήμη ως ο άνθρωπος που προέβλεψε την μεγάλη πιστωτική κρίση του 2008, υποστήριξε πως η έξοδος από το ευρώ αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα, αποδομώντας κυριολεκτικά την προχθεσινή συμφωνία των Βρυξελλών.
Τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλουν τα πακέτα διάσωσης στην Ελλάδα, οδηγούν σε μεγαλύτερη ύφεση, ενώ η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη και ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της . Για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, είπε, χρειάζεται υποτίμηση του ευρώ, κάτι που δεν προβλέπεται, μεταρρυθμίσεις, που παίρνουν χρόνο, άρα μένει η λύση της εξόδου από το ευρώ και επιστροφής στη δραχμή. Υποστήριξε ότι μια τέτοια επιλογή δεν θα είναι εύκολη αλλά μπορεί να είναι διαχειρίσιμη.
Η προχθεσινή συμφωνία, είπε, κάθε άλλο παρά αποτελεί «διάσωση» για την Ελλάδα, καθώς την επιβάρυνε με επιπλέον χρέος 130 δισ. Ευρώ. Αυτά, τόνισε, είναι χρήματα που δεν της χαρίστηκαν αλλά θα πρέπει να τα επιστρέψει. Κι αυτό, σε συνδυασμό με την πολιτική λιτότητας που επιβάλλει η τρόικα, ενισχύει το φαύλο κύκλο της ύφεσης και επιδεινώνει το χρέος της χώρας.
O κ. Ρουμπίνι  τόνισε ότι η Ελλάδα, χρειάζεται ανάπτυξη κι όχι λιτότητα. Δίχως ανάπτυξη ούτε το χρέος ούτε κανένας άλλο μέγεθος της οικονομίας είναι βιώσιμο, και συνέχισε, για να επιτύχει ανάπτυξη η Ελλάδα χρειάζεται μια υποτίμηση της οικονομίας της ώστε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. Για να γίνει αυτό υπάρχουν θεωρητικά τέσσερις τρόποι.
Ο πρώτος είναι να υποτιμηθεί το ευρώ κατά 30% (το θεωρεί απίθανο) έναντι του δολαρίου. Ο δεύτερος είναι η συνταγή των δομικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες στη Γερμανία έκαναν 10 χρόνια για να αποδώσουν. Ο τρίτος είναι η εσωτερική υποτίμηση, αυτό που γίνεται σήμερα στην Ελλάδα και έχει προκαλέσει σοβαρή ύφεση. Και τέλος τον τέταρτο αυτόν που υποστηρίζει ο ίδιος, ο οποίος είναι η έξοδος της χώρας από το ευρώ και η επιστροφή της στη δραχμή.
Μια τέτοια κίνηση, είπε, δεν θα είναι απαραίτητα καταστροφική. Όπως επισήμανε, οι παράπλευρες απώλειες στην κοινωνία και την οικονομία μπορούν να μετριαστούν σημαντικά, αν η Αθήνα διαπραγματευτεί, ως οφείλει, την έξοδό της με την τρόικα, ώστε να επιτύχει πλήρη στήριξη καθ' όλη τη διάρκεια αυτού του εγχειρήματος και σε διάφορους τομείς, όπως π.χ. η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Προτρέπει δε την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί το «πικρό» φάρμακο της εξόδου, ώστε να επιτύχει ανάπτυξη και να διασφαλίσει το μέλλον της χώρας.
Υπέρ της χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ τάχθηκε και ο κ. Λαπαβίτσας, καθηγητής στο τμήμα Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του πανεπιστημίου του Λονδίνου, γνωστός για τις «αιρετικές» του απόψεις. Δέχθηκε ότι η αποχώρηση από το ευρώ δεν θα είναι χωρίς κραδασμούς, βραχυπρόθεσμα, κυρίως στις τράπεζες και το εμπόριο, αλλά με την κατάλληλη προετοιμασία μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Κατά της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ επιχειρηματολόγησε ο κ. ΜακΣέιν. Ο Βρετανός βουλευτής και υπουργός για τα ευρωπαϊκά θέματα στην κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ, είπε ότι η υποτίμηση μέσω της δραχμής δεν είναι λύση, φέρνοντας το παράδειγμα της υποτίμησης της βρετανικής λίρας τα τελευταία τρία χρόνια, που όμως δεν επέφερε θεαματική αύξηση ούτε των εξαγωγών, ούτε του τουρισμού, ούτε συνολικά βοήθησε το εξωτερικό ισοζύγιο.
Χρειάζεται αλλαγή της οικονομικής πολιτικής και όχι του νομίσματος, υποστήριξε ο κ. ΜακΣέιν, τονίζοντας παράλληλα ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία σήμερα δεν έχει όραμα.
Χρειάζεται και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, είπε, υπογραμμίζοντας πως η ΕΕ είναι για τους δύσκολους καιρούς. Μίλησε με θερμό συναισθηματικό λόγο υπέρ της Ελλάδας και έκλεισε την ομιλία του, λέγοντας στα ελληνικά «όχι» στη δραχμή «ναι» στο ευρώ.
Το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας φέρνει πολλή λιτότητα αλλά «επιτρέπει την ομαλή προσγείωση», είπε η κ. Ξαφά, η οποία αναρωτήθηκε «πώς μπορεί να υποτιμηθεί μια μετα-σοβιετική οικονομία, όπως η ελληνική». Μίλησε για τις καταστροφικές συνέπειες μιας εξόδου από το ευρώ, κυρίως στην τροφοδοσία της χώρας από το εξωτερικό σε είδη πρώτης ανάγκης και καύσιμα και τόνισε ότι «με ή χωρίς ευρώ η ύφεση είναι αναπόφευκτη».
Μάλιστα αρνήθηκε κάθε σύγκριση με την Αργεντινή, της οποίας το νόμισμα υποτιμήθηκε, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές προϊόντων στον κόσμο, ενώ δεν είναι αυτή η περίπτωση της Ελλάδας. Εσείς απλά διαλέγεται και "παίρνεται".

Σχόλια