ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΥΣ

Γράφει ο Δευκαλίων



Δεν θα ασχοληθούμε σήμερα με την σημερινή συμφωνία του Eurogroup που εξειδικεύει την περιβόητη συμφωνία της 26-27 Οκτωβρίου καθώς και την υλοποίηση του PSI+. Θα κάνουμε και πάλι αυτό που κάναμε και στο παρελθόν. Θα περιμένουμε να καθαρογραφεί η συμφωνία, να ανακοινωθούν όλες οι λεπτομέρειες και τότε θα τοποθετηθούμε. Και πότε θα γίνει αυτό; Όταν ανακοινωθούν επίσημα όλοι οι όροι του PSI+.
Μπορούμε όμως έως τότε να ανακεφαλαιώσουμε όλα όσα έχουμε πει για την παγκόσμια οικονομική κρίση και τις παγκόσμιες εξελίξεις που αυτή θα φέρει τα επόμενα χρόνια:
1. Η παρούσα Οικονομική Κρίση προκλήθηκε από ένα γεγονός που έχει επαναληφθεί πολλές φορές στην παγκόσμια ιστορία. Οι δομές που παρήγαν τον πλούτο τις προηγούμενες δεκαετίες (τιτλοποίηση, μόχλευση) προκάλεσαν τελικά την παρούσα Οικονομική κρίση.
2. Κατά συνέπεια η παρούσα Οικονομική Κρίση πρέπει να θεωρηθεί συστημικό και όχι περιοδικό φαινόμενο. Συστημικό φαινόμενο του οποίοι οι επιπτώσεις τείνουν να εξισωθούν με αυτές της κρίσης του 1929.
3. Ταυτόχρονα η βασική αιτία της κρίσης όπως αυτή αναφέρθηκε στο... Σημείο Νο.1, ερμηνεύει απόλυτα γιατί η κρίση εμφανίσθηκε και συνεχίζει να μαίνεται στην καρδιά του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, τις τράπεζες.
4. Η αδυναμία του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος να σχεδιάσει και να υλοποιήσει κεντρική και συνολική στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης εξανάγκασε κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες να παρέμβουν.
5. Αυτή ακριβώς η επιλογή έφερε στην επιφάνεια τις εγγενείς αδυναμίες και αντιθέσεις του παγκόσμιου καπιταλισμού. Οι πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης που υιοθετούν και υλοποιούν οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με τις νεοφιλελεύθερες περιοριστικές πολιτικές που ακολουθεί η ΕΕ.
Με άξονα τα προηγούμενα πέντε συμπεράσματα, μπορούμε να δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη των γεγονότων την αμέσως επόμενη χρονική περίοδο.
α. Πολλά τραπεζικά προϊόντα που δεν βασίζονται σε πραγματικές αξίες αλλά σε παραγόμενες (από πραγματικές αξίες) έννοιες και τα οποία σήμερα διαπραγματεύονται σε υψηλές τιμές θα πάψουν να έχουν αξία και να διαπραγματεύονται.
β. Η τιμή του πετρελαίου θα αυξηθεί βραχυπρόθεσμα και θα μειωθεί μεσοπρόθεσμα-μακροπρόθεσμα, λόγω της επικείμενης πολεμικής σύγκρουσης στην Μέση Ανατολή, πιθανότατα μεταξύ μίας Δυτικής Συμμαχίας και του Ιράν.
γ. Η ισοτιμία του νομίσματος της Κίνας (ρενμίμπι) θα αυξηθεί κατά πολύ, μειώνοντας κατά συνέπεια τα εμπορικά πλεονάσματα της Κίνας και επιτρέποντας την βιομηχανική ανάκαμψη σε ΗΠΑ και ΕΕ.
Ουδείς μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η μορφή του πλανήτη μετά από αυτόν τον διαφαινόμενο παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό αναδασμό. Όμως πολλοί μπορούν να προβλέψουν πόσες θα είναι οι αρνητικές επιπτώσεις για την ήδη δοκιμαζόμενη χώρα μας.
Μία χώρα που ήδη γλύφει τις πληγές της από την ολέθρια επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου να επιδιώξει τον έλεγχο της χώρας από το ΔΝΤ, θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες μίας μείζονος κλίμακας αναδιάταξης της παγκόσμιας γεωπολιτικής εικόνας.
Σε απλά Ελληνικά... Ετοιμαστείτε να στείλετε τα παιδιά σας μισθοφόρους!

Σχόλια