"ΣΚΙΕΣ" ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΙΟΣ

Το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ με αφορμή ημερίδα χθες στην Αθήνα, είναι από τα βασικά θέματα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.
Συγκεκριμένα, όπως παρατηρεί  ο αρθρογράφος της εφημερίδας,  στην ελληνική πρωτεύουσα δεν πήγε ο ίδιος ο υπουργός Ρέτγκεν, αλλά έστειλε τον υφιστάμενό του. Ο λόγος; «Ο θεός Ήλιος πρόκειται μεν να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την κρίση και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, οι Γερμανοί ωστόσο, δεν πιστεύουν ότι το μεγαλεπήβολο πρόγραμμα πώλησης ηλιακής ενέργειας θα έχει μέλλον. Ο υφυπουργός Μπέκερ τόνισε μάλιστα χθες ότι οι Γερμανοί καταναλωτές δεν θα πρέπει να φοβούνται ότι θα αναγκαστούν να πληρώσουν την ελληνική ηλιακή ενέργεια δύο φορές ακριβότερα από ότι τη γερμανική, κι αυτό παρά την μεγάλη ηλιοφάνεια που διαθέτει η Ελλάδα.»

«Σκεπτικισμός επικρατεί όμως και στις Βρυξέλλες, συνεχίζει ο αρθρογράφος. Με ευρωπαίους διπλωμάτες να επαναλαμβάνουν ότι η σύλληψη του όλου προγράμματος δεν είναι σωστή. Ως μια από τις αιτίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν ήταν μέχρι σήμερα σε θέση να παράξει επαρκή ηλιακή ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες ιδιωτών και επιχειρηματιών. Δυσκολότερο κάνει την κατάσταση ότι οι Έλληνες δεν διαθέτουν ιδιαίτερη εκτίμηση στην «πράσινη ενέργεια».
Παρά το ότι η χώρα διαθέτει άφθονο ήλιο και αέρα, η ενεργειακή κάλυψη συνεχίζει να γίνεται από ορυκτά καύσιμα. Η ΔΕΗ ανήκει ανάμεσα στους παραγωγούς ενέργειας της Ευρώπης που μολύνουν περισσότερο την ατμόσφαιρα.

Υπάρχει όμως κι ένα ακόμη πρόβλημα συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα «πρόκειται για τους αγωγούς μεταφοράς της ενέργειας προς τη Γερμανία που δεν υπάρχουν και θα πρέπει να κατασκευαστούν. Ο γερμανός Επίτροπος υποσχέθηκε μεν οικονομική στήριξη από κοινοτικούς πόρους, αλλά πόσο θα κοστίσει το όλο και αν θα έχει επιτυχία, δεν είναι σαφές. Οι ευρωπαίοι διπλωμάτες πάντως εκφράζουν αμφιβολίες για το αν υπάρχουν ακόμη χρηματικά αποθέματα για την Ελλάδα μετά τα πακέτα διάσωσης.»

Σχόλια