ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΖΩΗ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ;

«Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου εκμηδένισε κάθε ίχνος επιβίωσής μου. Και επειδή δεν μπορώ να βρω το δίκιο μου, δεν μπορώ να βρω άλλον αγώνα αντίδρασης εκτός από ένα αξιοπρεπές τέλος, πριν αρχίσω να ψάχνω τα σκουπίδια για τη διατροφή μου.»
Το σημείωμα κατέληγε ως εξής: «Πιστεύω πως οι νέοι χωρίς μέλλον, κάποια μέρα θα πάρουν τα όπλα και στην πλατεία Συντάγματος θα κρεμάσουν ανάποδα τους εθνικούς προδότες όπως έκαναν το 1945 οι Ιταλοί στον Μουσολίνι (πιάτσα Πορέτο του Μιλάνου)».
Πρόκειται για το περιεχόμενο του σημειώματος που φέρεται να είχε επάνω του ο τραγικός αυτόχειρας του Συντάγματος. Και δεν αποκλείεται, ο 77χρονος φαρμακοποιός να εξελιχθεί σε ένα από τα κεντρικά πρόσωπα ή, αν θέλετε, σε έναν από τους συμβολισμούς των αλλαγών που έφερε η κρίση στην ελληνική κοινωνία. O πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, ανέφερε πως ο 77χρονος ήταν παλιά φαρμακοποιός και μέλος του Συλλόγου μέχρι το 1994. Ο αυτόχειρας αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, αλλά αυτό δεν τον εμπόδιζε να συμμετέχει σε κινητοποιήσεις των «Αγανακτισμένων»-αυτό πιθανότατα εξηγεί και την επιλογή της πλατείας Συντάγματος για να βάλει τέλος στη ζωή του. Ήταν η τελευταία, η πιο μεγάλη, η πιο συγκλονιστική πράξη διαμαρτυρίας του.
Τα στοιχεία είναι τρομακτικά και προκαλούν θυμό και οργή στον ελληνικό λαό. Συγκεκριμένα την τριετία της κρίσης οι αυτοκτονίες ή οι απόπειρες των ανθρώπων που θέλουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους, αυξήθηκαν δραματικά. Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, τη διετία 2009-2011, οι τελεσθείσες αυτοκτονίες ή απόπειρες αυτοκτονίας ανήλθαν σε 1.727.
Και αυτές είναι μόνο οι περιπτώσεις που έχουν περιέλθει σε γνώση των αρχών. Υπάρχουν περιστατικά που, για λόγους κοινωνικής απαξίωσης, μένουν μακριά από τη δημοσιότητα.
Οι ψυχολόγοι εξηγούν ότι δεν είναι εύκολο να προσδιορίσεις αντικειμενικά αν τα αίτια για μια αυτοκτονία (ή απόπειρα) είναι αποκλειστικά οικονομικά ή αν η ψυχολογική πίεση που ασκούν τα οικονομικά προβλήματα, διεγείρει ψυχοπαθολογικές καταστάσεις. Πιθανότατα ισχύουν και τα δύο.



Σχόλια