INDEPENDENT: Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ

«Μια συναίνεση αρχίζει να δημιουργείται για την ανάγκη κάποιων αλλαγών στα οικονομικά της αυστηρής λιτότητας, την οποία επιβάλλει η Γερμανία», γράφει στο κύριο άρθρο του ο βρετανικός The Independent.
«Η Ευρώπη, αρχής γενομένης από την Γερμανία, πρέπει να αναθεωρήσει τους όρους του συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας, να χαλαρώσει την νομισματική πολιτική και να αποδεχθεί ότι οι περικοπές από μόνες τους δεν μας οδηγούν προς την ανάκαμψη. Αν συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, ενδέχεται να εξαπλωθεί η πολιτική αστάθεια όπως αυτή που βλέπουμε τώρα στην Ελλάδα, με ενδεχόμενη επίπτωση την άνοδο των εξτρεμιστών.
Το μήνυμα από τους ψηφοφόρους της Ευρώπης είναι σαφές. Ο κόσμος λέει ότι δεν αντέχει άλλο το πικρό φάρμακο της λιτότητας που δεν οδηγεί στην ανάκαμψη. Στην Ελλάδα, η απογοήτευση ενθαρρύνει πιο ανησυχητικές πολιτικές, από τους φασίστες της Χρυσής Αυγής μέχρι τις αριστερίστικες φαντασιώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν η Ελλάδα πάει πάλι σε εκλογές, όπως φαίνεται πιθανό μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ριζοσπαστικά αριστερές, αντιμνημονιακές εξαγγελίες ενδέχεται να κερδίσει 27% της ψήφου και να γίνει η κύρια πολιτική δύναμη στη χώρα. Οι προοπτικές της ισπανικής οικονομίας είναι εξίσου απελπιστικές.
Στο μεταξύ, το ιρλανδικό δημοψήφισμα της 31ης Μαίου για το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας της ΕΕ θα είναι άλλο ένα τεστ για το αν οι ευρωπαίοι ψηφοφόροι είναι πρόθυμοι να υποστούν πιο άγρια λιτότητα, με αντάλλαγμα ασαφείς υποσχέσεις για ανάκαμψη στο πολύ μακρινό μέλλον.
Μέχρι τώρα τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο ήταν τα γνωστά: δεν υπάρχει εναλλακτική. Αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει. Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενισχύεται η άποψη ότι η τρέχουσα πολιτική της λιτότητας δεν μπορεί να σταθεί, αν κάθε κυβέρνηση που έχει συμμορφωθεί σε αυτή απορρίπτεται από τον λαό στις κάλπες.
Κανείς εχέφρων άνθρωπος δεν συμφωνεί με τα «οικονομικά βουντού» που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα. Ισως τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει την Ελλάδα από το να διολισθήσει σε παρατεταμένο χάος, το οποίο θα αυξήσει τις πιθανότητες της εξόδου της από το ευρώ. Αν συμβεί αυτό, η Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίσει το σοκ.
Τί πρέπει να γίνει λοιπόν; Η απάντηση πρέπει να είναι ότι δεν συμφέρει ούτε την Γερμανία να συνεχίσει να επιμένει στην αυστηρή δημοσιονομική λιτότητα. Η αξιοζήλευτη ευημερία της Γερμανίας βασίζεται στις εξαγωγές και στο ευρώ, αλλά αν οι εταίροι της βυθιστούν σε μόνιμο οικονομικό τέλμα, αυτοί που θα υποφέρουν τελικά θα είναι οι γερμανικές επιχειρήσεις και το βιοτικό επίπεδο του γερμανικού λαού», καταλήγει το κύριο άρθρο του Independent.

Independent/tovima.gr

Σχόλια