Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013

Βαδίζει η Ευρωζώνη προς διάλυση;

Του Νίκου Αργεάδη
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεμελιώθηκε σε 4 «ελευθερίες»:
Στην ελευθερία διακίνησης αγαθών, διακίνησης υπηρεσιών, διακίνησης κεφαλαίων και στην ελευθερία διακίνησης ανθρώπων.
Τα γεγονότα με την Κύπρο περιορίζουν την κίνηση κεφαλαίων. Αυτή την έννοια έχει η πρακτική στο πάγωμα και στη δήμευση των καταθέσεων. Πχ. οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν δάνεια, να κάνουν πληρωμές κλπ. Όλα αυτά είναι αναμενόμενα.
Ήδη οι ανασφάλιστοι καταθέτες, οι μέτοχοι τραπεζών, και οι ομολογιούχοι έχουν “εξοντωθεί” ή θα εξοντωθούν σύντομα. Θα έρθει και η σειρά των κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ. Ο Προκρούστης έχει πλήρως αφυπνιστεί.
Η Κύπρος καταστράφηκε από τους “εταίρους” για 10 δις ευρώ!!
Ο περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων θα περιορίσει και θα στραγγαλίσει την διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών, όπως επίσης και την διακίνηση ανθρώπων.
Επομένως, η κατ’ ευφημισμόν «διάσωση» της Κύπρου θα είναι ουσιαστικά αργός θάνατος, -και με συνεχώς διογκούμενο και επομένως ανεξυπηρετίσιμο χρέος με προβλεπόμενη ύφεση 20% μέχρι το 2017- ο οποίος μάλλον είναι προτιμότερος από την κυβερνώσα ελίτ παρά ο «ξαφνικός» θάνατος από πτώχευση αλλά δίχως αυξανόμενο χρέος, που τώρα «αποφεύχθηκε».

Ο γερμανόφωνος τύπος για το "πακέτο" της Κύπρου

Πολλά και σήμερα τα ρεπορτάζ και σχόλια στο γερμανόφωνο τύπο σχετικά με το  πακέτο για την Κύπρο.
«Ο θυμός για το Βερολίνο μεγαλώνει» επιγράφει το άρθρο της η Kölner Stadt Anzeiger και σημειώνει: «Με το πακέτο βοήθειας προς την Κύπρο ίσως οι χώρες της ευρωζώνης να σταθεροποίησαν το νόμισμά τους. Πολιτικά όμως η συμφωνία, παρόλο που πάρθηκε ομόφωνα, διχάζει τους εταίρους. Στα μικρά κράτη αυξάνεται η οργή, γιατί η Γερμανία ως η μεγαλύτερη χώρα του ευρώ έσπασε ένα απόλυτο οικονομικό ταμπού στην περίπτωση της μικρής Δημοκρατίας της Κύπρου».
Θετικός ο απολογισμός της αυστριακής εφημερίδας Die Presse, η οποία έχει τίτλο στο άρθρο της «Η Ευρώπη είναι καλύτερα σήμερα σε σχέση με την αρχή της κρίσης». Η εφημερίδα γράφει επισημαίνοντας τα πολύ χαμηλά επιτόκια των καταθέσεων στην κεντρική Ευρώπη, τα οποία είναι κάτω από το όριο του πληθωρισμού: «Η καταπολέμηση της κρίσης απαιτεί από κάθε Ευρωπαίο κάτι, ανεξάρτητα εάν αυτός θίγεται άμεσα ή έμμεσα ως προς τον καταθετικό του λογαριασμό. Κάθε άλλη προσδοκία είναι αφελής».

Μιά ριπή για υστερόγραφο ...

Μια ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Σόϊμπλε αποφάσισε να στείλει ο ταξίαρχος ε.α γιατρός και καθηγητής Ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννινων,Λάμπρος Βαζαίος.
Μία
Και η τελευταία της παράγραφο,το τρίτο υστερόγραφο, είναι μια πραγματική ριπή πολυβόλου που ο απόστρατος στρατιωτικός την επιστρέφει. Μια ριπή που έκοψε το νήμα της ζωής μια 16χρονης το 1944.
Διαβάστε την επιστολή για να θυμάται ποια είναι η 16χρονη,αλλά και πόσο σωστά τα λέει στον πολύ κ.Σόϊμπλε.
 
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Προς τον κ. Β. Σόϊμπλε
Υπουργόν Οικονομικών της Ομοσπ. Δημ. της Γερμανίας
 
 
Κύριε Σόϊμπλε
Πρόσφατα στον τύπο δημοσιεύθηκε κάποια συνέντευξή σας . Επρόκειτο μάλλον για συνέντευξη με την παρουσία πολλών δημοσιογράφων . Κάποιος σας ερώτησε , πως διαχειρίζεστε το γεγονός ότι , εξ αιτίας και δικών σας χειρισμών , η Γερμανία είναι αντιπαθής έως μισητή , έτσι ακριβώς διατυπώθηκε , σε πολλές Ευρωπαϊκές κοινωνίες ;
Με ετοιμότητα που προδίδει προετοιμασία , απαντήσατε «ότι , δεν μας μισούν , ως Γερμανούς , αλλά μας ζηλεύουν!». Είχατε έτοιμη την ανώδυνη και λίγο ευτράπελη απάντηση , αλλά και την μεταφορά στο παράδειγμα της σχολικής τάξης με τους καλούς μελετηρούς και εργατικούς μαθητές και τους «άλλους» συμμαθητές ! Προφανώς δεν θα ήταν η πρώτη φορά που σας ρωτούσαν κάτι τέτοιο !
Δεν επιθυμώ να σχολιάσω πόσο επιτυχημένη είναι η απάντηση και η μεταφορική αναγωγή σε προβλήματα σχολικής ζωής ! Πρέπει όμως να σημειώσω ότι είναι προκλητική !