ΝΕΑ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Νέα εισπρακτικά μέτρα επεξεργάζεται η Κυβέρνηση για να καλύψει τις τεράστιες αστοχίες του προϋπολογισμού που έχει προκαλέσει.
Στο «νέο πακέτο» σύμφωνα με πληροφορίες θα περιέχονται το πάγωμα και για το 2010 μισθών και συντάξεων για δεύτερη στη σειρά χρονιά, η επιβολή εκ νέου έκτακτης εισφοράς, αυστηρότερα τεκμήρια διαβίωσης, κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης, ψαλίδισμα φοροαπαλλαγών, περικοπές στις πρόσθετες αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων και αυξήσεις σε μία σειρά από εμμέσους φόρους (βενζίνη, τσιγάρα, ποτά κ.ά.).
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το έλλειμμα στο τέλος του 2009 θα κυμανθεί μεταξύ 4,5%-5% του ΑΕΠ, με πιθανότητα να φτάσει και το 7%-8% όπως προβλέπει η αξιωματική αντιπολίτευση. Το πιθανότερο είναι να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του ΠΑΣΟΚ καθώς στο πρώτο πεντάμηνο του έτους το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης εκτινάχθηκε στα 12,7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 5,1% του ΑΕΠ, καλύπτοντας μέσα σε μόλις πέντε μήνες σχεδόν το 90% του φετινού ετήσιου στόχου.
Έτσι η κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να βρει επιπλέον πόρους από 5 έως και 12 δισ. ευρώ, για να κατεβάσει το έλλειμμα κάτω από το 3% τον Δεκέμβριο του 2011, μια και στις Βρυξέλλες θεωρείται βέβαιο ότι ύστερα από ελληνικό αίτημα, το οποίο θα διατυπωθεί τον Οκτώβριο, η Κομισιόν θα δώσει τουλάχιστον 12μηνη παράταση -χωρίς να αποκλείεται και διετής- στην κοινοτική επιτήρηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους σε μέτρα «διαρθρωτικού- μεταρρυθμιστικού» χαρακτήρα, ώστε να περιορίσει όσον είναι δυνατόν το πολιτικό κόστος, εν όψει των πρόωρων εκλογών. Οι «μεταρρυθμίσεις» αυτές θα αφορούν το άνοιγμα «κλειστών» επαγγελμάτων, την αναδιάρθρωση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών, την καθιέρωση νέου μισθολογίου στο Δημόσιο για τους νεοεισερχόμενους, την μείωση των φορέων του Δημοσίου καθώς και τον διαχωρισμός των κλάδων υγείας και συντάξεων στο ΙΚΑ όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η σημερινή Κυβέρνηση μη έχοντας την δυνατότητα να ελέγξει τις δαπάνες και την φοροδιαφυγή, η οποία στις μέρες μας έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις προσφεύγει στην εύκολη λύση να πληρώσουν και πάλι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και αυτοί που δηλώνουν το σύνολο των εισοδημάτων τους. Είναι αυτοί που πλήρωσαν και θα πληρώσουν και για το 2010 εκ νέου την έκτακτη εισφορά είναι αυτοί που καθημερινά βλέπουν να μειώνεται το εισόδημα τους μέσω της έμμεσης φορολογίας.

Σχόλια