ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ;

Σε αδιέξοδο φαίνεται να οδηγείται η ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε., η αξία των ακάλυπτων επιταγών στο τέλος του α΄ εξαμήνου 2009 ανήλθε στα 1,8 δισ. ευρώ έναντι μόλις 595 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση περίπου 200%. Άλλα 14,1 δισ. ευρώ είναι τα δάνεια προς τράπεζες που δεν εξυπηρετούνται. Συνολικά οι οφειλές επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς τράπεζες και ιδιώτες, ανέρχονται περίπου στα 16 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 7% του ΑΕΠ.

Η χώρα έχει μπει σε τροχιά ύφεσης και σοβαρότατης δημοσιονομικής εκτροπής. Αυτό βιώνεται από το σύνολο των πολιτών της χώρας και αποτυπώνεται στα δημοσιευμένα στοιχεία. Σε συνθήκες κρίσης, η μείωση της καταναλωτικής δύναμης των εισοδημάτων αλλά και η ανασφάλεια οδηγούν στον περιορισμό της κατανάλωσης η οποία έχει σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό της ρευστότητας.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η κατάσταση βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη. Στην Ελλάδα, το πρόβλημα μεγεθύνεται ακόμα περισσότερο εξαιτίας της συμπεριφοράς του Κράτους. Το κράτος στερεί, σήμερα, από την αγορά περίπου 12,5 δισ. ευρώ. Τόσο είναι το σωρευμένο χρέος του προς τις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται μαζί του.

Το κακό είναι ότι βρισκόμαστε, όπως όλα δείχνουν, ακόμη στην αρχή. Όσο η κρίση θα εντείνεται τόσο οι μεταχρονολογημένες επιταγές, με τις οποίες κινείται ουσιαστικά η αγορά, θα δυναμιτίζουν όλο και περισσότερο τα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας.

Αντίθετα, την κρίσιμη αυτή στιγμή, η κυβέρνηση παίρνει λανθασμένα και αναποτελεσματικά μέτρα.

Απαξιώνει και ακυρώνει όλα τα εργαλεία αναπτυξιακής πολιτικής. Συνεχίζει να επιβάλλει σκληρή φοροεπιδρομή εναντίον των πάντων και ειδικότερα των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων, όπως με τα πρόσφατα μέτρα. Πολιτική η οποία θα επιτείνει ακόμη περισσότερο την έλλειψη ρευστού στην αγορά. Αφήνει ανεξέλεγκτη την πελατειακή σπατάλη δημόσιου χρήματος στα υπουργεία και ΝΠΔΔ. Κατασπαταλά τους πόρους του ΕΣΠΑ σε δράσεις αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Δεν στηρίζονται ουσιαστικά βιώσιμες επιχειρήσεις. Δεν βοηθούνται σημαντικοί κλάδοι που πλήττονται. Δεν διοχετεύεται επαρκής ρευστότητα στην αγορά που ασφυκτιά. Δεν δίνει διέξοδο και ελπίδα στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ή στις επιχειρήσεις που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.
Καθημερινά η οικονομική πραγματικότητα έρχεται ν’ αποδείξει ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί την κρίση και επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά ότι δεν έχει σοβαρό σχέδιο αντιμετώπισης της.

Σχόλια