ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα ξεκινήσει από την Κίνα. Ήδη στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2009 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας αυξήθηκε πέραν των προβλέψεων κατά 7,9% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2008. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε ιδιαιτέρως το εκτεταμένο πακέτο στήριξης των 586 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Κεντρικής Κυβέρνησης. Οικονομικά μέτρα σαν αυτά επιδιώκουν να περιορίσουν την εξάρτηση της χώρας από τις εξαγωγές, τονώνοντας την εγχώρια κατανάλωση και προωθώντας μαζικά δημόσια έργα. Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων διοχετεύονται σε κρατικής ιδιοκτησίας κατασκευαστικές εταιρείες και σε προμηθευτές σιδήρου, χάλυβα και τσιμέντου, και ελάχιστα εισρέουν στον ιδιωτικό τομέα. Οι προαναφερθείσες εταιρείες απασχολούν εργαζόμενους και αγοράζουν υλικά από άλλες.

Σε πρόσφατη δήλωσή του ο Ζου Τζιανφάνγκ, οικονομολόγος της Citic Securities αναφέρει ότι «Τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η ανάκαμψη είναι ισχυρότερη από την προσδοκώμενη και ότι δεν αναμένουμε εκπλήξεις ως προς το να επιτύχει η Κυβέρνηση τον στόχο της για οικονομική ανάπτυξη 8% το τρέχον έτος».

Παρά τις μέχρι σήμερα θετικές ενδείξεις, η Κυβέρνηση προειδοποιεί ότι είναι πολλές ακόμα οι δυσκολίες και οι προκλήσεις στις παρούσες οικονομικές συνθήκες και ότι η βάση της ανάκαμψης δεν θεωρείται στέρεη. Επιπλέον, τονίζουν ότι πρέπει να παρακολουθείται στενά τη πορεία των τιμών, ώστε να αποτραπεί τυχόν εμφάνιση πληθωρισμού.

Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε 10,7% τον Ιούνιο έναντι του 2008 και οι λιανικές πωλήσεις κατά 15% το πρώτο εξάμηνο. Τα θετικά οικονομικά στοιχεία, τέλος, παρακίνησαν τους επενδυτές, οι οποίοι στράφηκαν προς τις κινεζικές μετοχές τον τελευταίο καιρό. Αποτέλεσμα ήταν η Κίνα από χθες να έχει πλέον τo δεύτερο μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου σε αξία, καθώς ξεπέρασε την Ιαπωνία για πρώτη φορά ύστερα από δεκαοκτώ μήνες. Ο δείκτης Shanghai Composite Index ενισχύθηκε 1,4% την Τετάρτη με κεφαλαιοποίηση 3,21 τρισ. δολαρίων έναντι των 3,20 τρισ. δολαρίων της Ιαπωνίας.

Όλο και περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές αναμένουν η Κίνα να αναδειχθεί η πρώτη μεγάλη οικονομία που θα διασωθεί από τη χειρότερη μεταπολεμική ύφεση.

*Πηγή οικονομικών στοιχείων Bloomberg

Σχόλια