ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ;


Γρίφος για δυνατούς λύτες είναι η οικονομία της Κίνας. Προβλέψεις της κινεζικής κυβέρνησης εκτιμούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στη χώρα θα πλησιάσει και ίσως ξεπεράσει το 8% κατά τη διάρκεια του 2009. Ρυθμοί ανάπτυξης αρκετά υψηλοί για μια άλλη χώρα, όχι όμως για την Κίνα.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η οικονομία της Κίνας χρειάζεται διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τους σημερινούς για να επιβιώσει τα επόμενα χρόνια. Η Κεντρική Τράπεζα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εκρηκτική αύξηση του δανεισμού και την πιθανότητα δημιουργίας υπεραξιών με σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία.

Η ανάπτυξη της Κίνας βασίζεται στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία σε μεγάλο βαθμό επιδοτείται από την Κεντρική Κυβέρνηση. Ήδη έχουν διοχετευθεί περί τα 4 τρισ. γουάν ή 585 δισ. δολάρια για την αναθέρμανση της δραστηριότητας στην Κίνα.

Όμως, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ο δανεισμός στην Κίνα πενταπλασιάστηκε τον Ιούνιο σε σχέση με πέρυσι. Όπως δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, τα δάνεια που χορηγήθηκαν ένα μήνα πριν φθάνουν τα 1,53 τρισ. γουάν ή 224 δισ. δολάρια. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2009, ο δανεισμός έφθασε στο ρεκόρ των 7,37 τρισ. γουάν και είναι υπερδιπλάσιος από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Εάν, επίσης, ληφθεί υπόψη η κατά 69% εκτόξευση του δείκτη του χρηματιστηρίου στη Σαγκάη τότε δημιουργείται η εικόνα μια πλασματικής ανάπτυξης που μπορεί ανά πάσα στιγμή να οδηγήσει σε μια απότομη προσγείωση της οικονομίας.

*τα οικονομικά στοιχεία προέρχονται από Reuters, Bloomberg

Σχόλια