ΝΕΑ "ΕΠΙΤΥΧΙΑ" ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Συνέβη και αυτό. Η σημερινή Κυβέρνηση των μεγάλων «επιτυχιών» γύρισε πίσω την ελληνική οικονομία κατά 16 χρόνια. Την ίδια ώρα που οι οικονομίες χωρών όπως η Γερμανία και η Γαλλία παρουσιάζουν το δεύτερο τρίμηνο του 2009 ρυθμούς ανάπτυξης 0,3%, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στα πρόθυρα εξόδου από την ύφεση, η Ελλάδα και επισήμως εισέρχεται σε κατάσταση ύφεσης.
Χθες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) ανακοίνωσε ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2009, η ελληνική οικονομία κατέγραψε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης 0,2% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2008. Οι λόγοι που οδήγησαν την ελληνική οικονομία και όλα τα βασικά της μεγέθη σε καθεστώς ύφεσης αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη σημαντική μείωση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Είναι η πρώτη φορά από το 1993 που ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας είναι αρνητικός. Όπως όλα δείχνουν, η μείωση του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο ουσιαστικά προαναγγέλλει την ύφεση που αναμένεται για όλο το 2009, καθώς τα επόμενα τρίμηνα εκτιμάται ότι θα είναι χειρότερα. Για μιά ακόμη φορά η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών πέφτει έξω στις προβλέψεις του. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που προσπαθούσε να μας πείσει ο περί μηδενικής ή οριακά θετικής ανάπτυξης. Μια πρόβλεψη που έχει ήδη αναθεωρηθεί δύο φορές. Μία με το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 1,1% σε σχέση με το 2,7% που διαβάσαμε στον προϋπολογισμό του 2009, και άλλη μία από τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου, που κατέβασε τον πήχη της ανάπτυξης στο μηδέν. Κάτι τέτοιο είναι πλέον ανέφικτο και το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης καλείται πολύ σύντομα να αναθεωρήσει και επισήμως ξανά τους στόχους του, εγκαταλείποντας σταδιακά τα σενάρια για μηδενική ανάπτυξη και προσαρμόζοντας τον σχεδιασμό του σε ένα μοντέλο ύφεσης.
Άλλωστε μία τέτοια αναπροσαρμογή είναι σχεδόν επιβεβλημένη γιατί θα αποτελέσει και την προϋπόθεση έγκρισης του ελληνικού αιτήματος από την Ε.Ε. για παράταση της προθεσμίας για δημοσιονομική εξυγίανση τουλάχιστον κατά ένα έτος.
Σημειώνεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει πως το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 1,7% το 2009, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας ως 1% το 2009. Αλλά και η Κομισιόν όπως και ο ΟΟΣΑ προβλέπουν ύφεση για το 2009, εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 0,9% και 1,25% αντίστοιχα. Σε έκθεσή του το ΔΝΤ, την περασμένη εβδομάδα, προέβλεψε αρνητικό ρυθμό -1,7% για το 2009.
Την ίδια ώρα, η ανεργία το Μάιο εκτοξεύτηκε στο 8,5% από 6,6% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2008 . Σημαντική είναι και αύξηση του αριθμού των ανέργων κατά 29,4%. Άλλα 95.624 άτομα θα προστεθούν στη στρατιά των ανέργων, οι οποίοι έφθασαν τους 420.420 από 324.777. Σε μηνιαίο επίπεδο η ανεργία του τελευταίου μήνα της άνοιξης σημείωσε μεγάλη αύξηση, τόσο στην Αττική όσο και στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Σχόλια