ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2009

Μια βδομάδα πριν την εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα, οι Γερμανοί πολίτες την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, θα κληθούν να εκλέξουν την νέα τους Κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Ινστιτούτου Forsa για το περιοδικό «Stern» η συμμαχία των Χριστιανοδημοκράτων (CDU/CSU) προηγείται με ποσοστό 35% έναντι 26% των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) με 13%, και ακολουθεί η Αριστερά (Die Linke) του Οσκαρ Λαφοντέν με 11% και οι Πράσινοι (Gruenen) με 10%.
Τα θέματα που συζητήθηκαν στην προεκλογική εκστρατεία, που τελειώνει αύριο στη Γερμανία ήταν οι φόροι, η ανεργία, η καθιέρωση του ελάχιστου ημερομίσθιο, οι νέες πηγές ενέργειας - ενεργειακή ασφάλεια, η απόσυρση του γερμανικού στρατού από το Αφγανιστάν και η ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ένωση.
Η νέα κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις κάλπες της Κυριακής, θα κληθεί να δώσει λύση στο ζήτημα της φορολογία που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας. Οι Χριστιανοδημοκράτες προτείνουν τη μείωση του χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή από το 14% στο 12% με αντίστοιχη αύξηση του όριου υπαγωγής στον υψηλότερο συντελεστή φορολόγησης, που ανέρχεται στο 45%, από το ετήσιο εισόδημα των 52.500 ευρώ που ισχύει σήμερα στα 60.000 ευρώ, με σκοπό να ανακουφίσουν τα μεσαία εισοδήματα, για να υπάρξει μεγαλύτερη ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη. Οι Φιλελεύθεροι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDΡ), που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συμπράξουν σε ένα κεντροδεξιό συνασπισμό, επιθυμούν μεγαλύτερη μείωση του κατώτατου συντελεστή φορολόγησης, στο 10%, αλλά και μείωση του υψηλότερου συντελεστή από 45% στο 35%. Οι Σοσιαλδημοκράτες προτείνουν επίσης μείωση του χαμηλότερου συντελεστή στο 10%, αλλά και αύξηση του ανώτατου στο 47%.
Στο ζήτημα της ανεργίας η σημερινή Κυβέρνηση κατάφερε να κρατήσει το ποσοστό γύρω στο 8%, παρά την οικονομική κρίση, το οποίο καταγράφεται στα θετικά της Α. Μέρκελ. Το SΡD, οι Πράσινοι και «Η Αριστερά» ζητούν τη θέσπιση κατώτατου εθνικού ωρομισθίου διαφωνώντας μόνο ως προς το ύψος αυτού. Το CDU και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες αντιτίθενται στην καθιέρωση εθνικού ημερομισθίου, καθώς πιστεύουν ότι θα μειώσει περαιτέρω τις θέσεις εργασίας.
Στο ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας πάντως κανείς δεν επιθυμεί την κατασκευή τέτοιων νέων εργοστασίων. Η κυρία Μέρκελ επιθυμεί να σταματήσει η υλοποίηση του 12ετους σχεδίου για το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και να παραταθεί η λειτουργία ορισμένων εξ αυτών, μέχρι αποδώσουν οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. SPD και Πράσινοι θα ήθελαν να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, ενώ «Η Αριστερά» ζητεί να κλείσουν άμεσα.
Σε ότι αφορά την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι Χριστιανοδημοκράτες είναι υπέρ μιας ειδικής σχέσης και όχι υπέρ της πλήρους ένταξης. Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι τάσσονται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας.
Στο θέμα της παραμονής γερμανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν συμφωνούν όλοι πλην του κόμματος της Αριστεράς.
Αν δικαιωθούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι πολύ πιθανό την Δευτέρα ο κεντροδεξιός συνασπισμός των Χριστιανοδημοκράτων (CDU/CSU) με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), να μην μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, κάτι που θα φέρει σε δύσκολη θέση την Γερμανία, δεδομένου ότι ένας νέος «μεγάλος» συνασπισμός CDU/SPD είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθεί.

Σχόλια