ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Τα προβλήματα της οικονομίας κυριάρχησαν στην πολιτική αντιπαράθεση του Σαββατοκύριακου μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Ο Γ. Παπανδρέου, από τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, έδωσε διευκρινήσεις για το πρόγραμμα και τα οικονομικά μέτρα που θα λάβει το κόμμα του για την έξοδο από την κρίση, αν κερδίσει τις εκλογές. Ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας χθες το απόγευμα σε συγκέντρωση γυναικών της Ν.Δ. άσκησε σκληρή κριτική στα όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ.
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, μετά την εμφάνισή του στη ΔΕΘ, με αέρα Πρωθυπουργού και αποφασισμένος να συγκρουστεί με συμφέροντα που εμποδίζουν την ανασυγκρότηση της χώρας, αναδεικνύεται νικητής της μάχης ων εκλογών μέχρι σήμερα.
Με βασικούς στόχους «ρευστότητα στην οικονομία», «στήριξη εισοδημάτων και επιχειρήσεων» παρουσίασε πρόγραμμα 100 ημερών για την οικονομία και την έξοδο από την κρίση. Μίλησε για πλειοψηφία αυτοδυναμίας, «αλλά αν είναι ισχνή δεν θα δικαιολογεί νέες εκλογές». Εξήγγειλε μικρό κυβερνητικό σχήμα, και χαρακτήρισε ανεκτίμητο το έργο Σημίτη.
Αναλυτικότερα ο Γ. Παπανδρέου, μίλησε για φορολόγηση όλων των εισοδημάτων με ενιαία κλίμακα και τόνισε ότι δεν θα επιβάλει νέους φόρους. Απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξήσει τον ΦΠΑ . Απαντώντας σε ερώτηση που θα βρει τα λεφτά για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα του είπε ότι αυτά θα προέλθουν από την περικοπή των δαπανών του σπάταλου δημόσιου τομέα και την φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων. Επίσης αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό είπε δεν θα υπάρξει αλλαγή στα όρια συνταξιοδότησης, τονίζοντας ότι το πρόβλημα της ασφάλισης στη χώρα, δεν μπορεί να επιλυθεί με αυτόν τον τρόπο. Οι προτεραιότητες των 100 ημερών είναι: Στήριξη εισοδήματος μικρομεσαίων, επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, προστασία δανειοληπτών, καταπολέμηση ακρίβειας, στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ρευστότητα στην οικονομία, ενίσχυση επιχειρηματικότητας, προώθηση επενδύσεων, προστασία της απασχόλησης και διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων.
Στην αντίπερα όχθη στα πρόθυρα κατάρρευσης, ψυχολογικής και πολιτικής, βρίσκεται η Ν.Δ.. Στο παρασκήνιο φουντώνει η γκρίνια υπουργών, βουλευτών και στελεχών για την ετοιμότητα του κομματικού μηχανισμού. Χωρίς πολιτικά αντανακλαστικά, με έναν πρωθυπουργό που ακόμα δεν έχει βγει από την Αθήνα, που φαίνεται να δυσκολεύεται ακόμα και να κλείσει τα ψηφοδέλτια.
Το αποτέλεσμα των εκλογών βέβαια θα το μάθουμε το βράδυ της Κυριακής της 4ης Οκτωβρίου. Όλα δείχνουν ωστόσο ότι έχουν ήδη κριθεί.

Σχόλια