ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ

Οι χειρότερες συνέπειες της οικονομικής κρίσης σε ότι αφορά την απασχόληση βρίσκονται ακόμη μπροστά μας, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ, στην ετήσια έκθεσή του. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του οργανισμού, θα αυξηθεί ο αριθμός των ανέργων κατά 25 εκατομμύρια μέσα σε λιγότερα από τρία χρόνια, από τα τέλη του 2007 μέχρι τα τέλη του 2010.
Ο ΟΟΣΑ διατηρεί τις δυσοίωνες προβλέψεις του περασμένου Μαρτίου που κάνουν λόγο για πρωτοφανή μέσο όρο ανεργίας που θα αγγίξει μέχρι και το 10% στα τέλη του 2010, στις 30 χώρες της ζώνης του ΟΟΣΑ, παρά τις ελπίδες ανάκαμψης που διαφαίνονται στον ορίζοντα.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού, εάν «το μεγαλύτερο ποσοστό της αναμενόμενης αύξησης της ανεργίας σημειώθηκε ήδη εντός του 2009 στην Ισπανία, τις ΗΠΑ, την Ιρλανδία και την Ιαπωνία, σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας αναμένεται να σημειωθεί εντός του 2010».
Η δραματικότερη αύξηση της ανεργίας αναμένεται να καταγραφεί στην Ισπανία και την Ιρλανδία, όπου το ποσοστό, ύστερα από μία δεκαετία βελτίωσης, αναμένεται να εκτιναχθεί σε 19,8% και 15,1% αντίστοιχα. Συγκεκριμένα άνω του 1 εκατομμυρίου απολύσεις προβλέπει ο ΟΟΣΑ ότι θα προκαλέσει η κρίση στις άλλες μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης (Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία). Ήδη στην Ισπανία 2,2 εκατ. εργαζόμενοι έχουν απολυθεί από την αρχή της κρίσης και περίπου 500.000 ακόμη θα απολυθούν στο προσεχές 18μηνο. Στις ΗΠΑ, το ποσοστό ανεργίας που τη δεκαετία του 1990 κυμαινόταν μεταξύ του 4-6%, αναμένεται να φτάσει το 10%, στη δε Γερμανία το 11,8%, στη Γαλλία το 11,3% και το 10,5% στην Ιταλία, πάντα μέχρι το τέλος του 2010.
Από τα παραπάνω προκύπτει, ότι ακόμη και αν ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία στο άμεσο μέλλον, τα προβλήματα που θα αφήσει πίσω της, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για την επίλυσή τους.

*Στοιχεία από την ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ «Προοπτικές Απασχόλησης»

Σχόλια