ΣΧΕΔΟΝ ΒΕΒΑΙΗ Η ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ

Όλο και πιο κοντά στην αυτοδυναμία πλησιάζει το ΠΑΣΟΚ μετά και από τις δύο νέες δημοσκοπήσεις που βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Συγκεκριμένα η μέτρηση της Marc για την εφημερίδα «Το Έθνος» ανεβάζει τη διαφορά στις 7,5 μονάδες με το ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώνει 36,7%, η Ν.Δ. 29,2% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,4%, ο ΛΑ.Ο.Σ. με 5,7% και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με 3,4%. Στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος η διαφορά εκτιμάται στις 6,7 ποσοστιαίες μονάδες, με το ΠΑΣΟΚ να προηγείται με 41,5% (153 έδρες) και να ακολουθεί η Ν.Δ. με 34,9% (95 έδρες), το ΚΚΕ με 8,4% (23 έδρες), ο ΛΑ.Ο.Σ. με 6,3% (17 έδρες) και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με 4,2% (12 έδρες).
Σύμφωνα με το Βαρόμετρο της Public Issue για την εφημερίδα «Καθημερινή» και τον ΣΚΑΪ το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος ποσοστό 41,5% που μεταφράζεται σε 153 έδρες, έναντι 35,5% της ΝΔ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,5%, ο ΛΑΟΣ με 6% και ο ΣΥΡΙΖΑ, που με 4% εμφανίζεται να διασφαλίζει τη είσοδο στη νέα Βουλή, σε αντίθεση με τους Οικολόγους Πράσινους, οι οποίοι συγκεντρώνουν το 2,5%.
Σε συνομιλία που είχαμε με γνωστό δημοσκόπο μας ανέφερε ότι η αυτοδυναμία θα κριθεί αν θα συντρέχουν τρεις βασικό λόγοι.
-Αν το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ υπερβαίνει το 40% - 41% είναι πολύ πιθανή η αυτοδυναμία. Η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων στο σημερινό εκλογικό σύστημα δεν παίζει κανένα καθοριστικό ρόλο.
-Η μη είσοδος στη Βουλή του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων αυξάνει επίσης τις πιθανότητες αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ, και τέλος
-Η συμπεριφορά των ψηφοφόρων της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της χώρας (1,5 εκατ. ψηφοφόροι) τη Β’ Αθηνών. Σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώσει ένα ποσοστό γύρω στο 48% στην Β’ Αθηνών «κλειδώνει» σχεδόν με βεβαιότητα τον στόχο της αυτοδυναμίας.

Σχόλια