ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Τις βασικές αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ την επόμενη των εκλογών, ανακοίνωσε ο αυριανός πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Προανήγγειλε τη δημιουργία τριών νέων υπουργείων, δεσμεύτηκε για αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση και ανακοίνωσε το ασυμβίβαστο ανάμεσα στο κόμμα και το κράτος.
Ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε η κυβέρνηση του θα έχει μικρότερο αριθμό μελών, ενώ θα υπάρχει ειδικό γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου που θα παρακολουθεί με χρονοδιαγράμματα το κυβερνητικό έργο.
Χαρακτηριστικά- όπως είπε- θα υπάρξει αυτόνομο υπουργείο Οικονομικών, θα ιδρυθεί υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς και υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου θα εκεί θα υπάρχουν οι ευθύνες των τομέων της Πολιτικής Προστασίας, της Δημόσιας Ασφάλειας και της Πυροσβεστικής. Όσο αφορά σε συγχωνεύσεις υπουργείων ανέφερε ότι προτίθεται να δημιουργήσει υπουργείο Υποδομών, το οποίο θα έχει την ευθύνη των δημοσίων έργων και θα αφομοιώσει το υφιστάμενο υπουργείο Μεταφορών.
Σχετικά με την δημόσια διοίκηση ανέφερε ότι αυτή θα στελεχωθεί από τους άριστους και όχι τους αρεστούς και συνέχισε πως «όλες οι θέσεις πολιτικής ευθύνης, από τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων μέχρι τα διοικητικά συμβούλια των ΔΕΚΟ, θα ανακοινωθούν και θα ζητηθεί από όσους ενδιαφέρονται να καταθέσουν τα βιογραφικά τους».
«Τέλος στη λογική του ρεβανσισμού, τέλος στη λογική που θέλει το κράτος λάφυρο αυτού που κερδίζει τις εκλογές» διακήρυξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στέλνοντας ένα μήνυμα στα στελέχη του Κινήματος τα οποία βλέπουν την άνοδο του ΠΑΣΟΚ σαν μια ρεβάνς που θα τους επιτρέψει να αλώσουν το κράτος.
Ανακοίνωσε ακόμη πως θα επιβληθεί ασυμβίβαστο κράτους - κόμματος σε ότι αφορά στα αξιώματα. «Αν κάποιο μέλος του εθνικού συμβουλίου κριθεί άξιο για μια κρατική θέση θα πρέπει να παραιτηθεί από το κομματικό όργανο» τόνισε. Ακόμη, αποκάλυψε πως το οικονομικό επιτελείο θα έχει τη συνδρομή ξένων και Ελλήνων ειδικών.
Αν και ήταν αναλυτικός σε ότι αφορά στις θεσμικές αλλαγές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κράτησε κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την πρώτη κυβέρνησή του.
Έθεσε, όμως, έναν κανόνα: «Έχω τονίσει κατ’ επανάληψη την ανάγκη ανανέωσης και της αξιοποίησης έντιμων στελεχών που μπορούν να συνεχίσουν την προσφορά τους».
Οι παραπάνω δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου θορύβησαν πολλά κορυφαία στελέχη του παλαιού ΠΑΣΟΚ , τα οποία μετά το ψηφοδέλτιο Επικρατείας πήραν ένα ακόμη μήνυμα σχετικά με συμμετοχής τους στην νέα κυβέρνηση. «Θα είναι μια κυβέρνηση με εμπειρία, βούληση, φαντασία και ικανότητα» προσέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κάλεσε τους δημοσιογράφους να περιμένουν λίγες μέρες όσο αφορά την «ονοματολογία».

Σχόλια