ΥΨΗΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Σχεδόν την καθολική αποδοχή και εμπιστοσύνη (83%) των Ελλήνων απολαμβάνει η νέα Κυβέρνηση σύμφωνα με την πρώτη μεγάλη μετεκλογική δημοσκόπηση.
Σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε η εταιρεία «Public Issue» για λογαριασμό της εφημερίδας "Καθημερινή", οκτώ στους δέκα Έλληνες απαντούν ότι έχουν «μάλλον θετική εντύπωση» από τη νέα Κυβέρνηση. Τα ποσοστά αποδοχής είναι σχεδόν καθολικά (96%) στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα υψηλά (70%) ανάμεσα σε αυτούς που στις τελευταίες εκλογές προτίμησαν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Σε αντίστοιχες έρευνες που είχαν γίνει την επομένη των εκλογών του 2004 και του 2007, οι τότε κυβερνήσεις του Καραμανλή ελάμβαναν ποσοστά αποδοχής 73% για το 2004 και 57% του εκλογικού σώματος το 2007.
Για τους λόγους που ηττήθηκε η Νέα Δημοκρατία οι Έλληνες πολίτες απαντούν ως εξής:
Το 25% λέει ότι έχουν να κάνουν με τα «σκάνδαλα, τη διαφθορά, τη σπατάλη και την αδιαφάνεια».
Ακολουθεί με 24% ως λόγος ήττας η «κακή διακυβέρνηση-λάθος πολιτική».
Ως τρίτος λόγος ήττας αναφέρεται η «αντιλαϊκή πολιτική-απόσταση από τον πολίτη».
Και ως τέταρτος λιγότερο σημαντικός λόγος ακολουθεί με ένα ποσοστό 9% η «ανακολουθία λόγων – έργων» και έπονται άλλοι λόγοι λιγότερο σημαντικοί, με χαμηλότερα ποσοστά.
Η διεθνής οικονομική κρίση είναι κατά τη γνώμη των ερωτηθέντων είναι η λιγότερο βαρύνουσα παράμετρος της ήττας.
Επίσης με ένα ποσοστό 70% οι εκλογείς επιρρίπτουν στον Κώστα Καραμανλή την μεγάλη ευθύνη για την ήττα της Νέας Δημοκρατίας. Από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας μόνο το 49% αυτών θεωρεί ότι ο κ. Κ. Καραμανλής έχει μεγάλη ευθύνη για την ήττα. Αντιθέτως, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι ο πρώην Πρωθυπουργός έχει μεγάλη ευθύνη σε ποσοστό 78%.
Αναμενόμενο κρίνουν 8 στους 10 πολίτες το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ 55% αυτών δηλώνει ικανοποιημένο από το αποτέλεσμα της κάλπης. Ως προς την νίκη του ΠΑΣΟΚ, 48% των Ελλήνων δηλώνουν «μάλλον ανακουφισμένοι» το 41% «μάλλον αδιάφοροι» και το 6% «μάλλον στενοχωρημένοι».

Σχόλια