ΤΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ

Ξεκινά σήμερα στη Βουλή η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου καλείται από το βήμα της Βουλής να μετατρέψει τον προεκλογικό λόγο σε προγραμματικό. Θα πρέπει με κάθε λεπτομέρεια και σαφήνεια να αναπτύξει το πρόγραμμα δράσης για την διακυβέρνηση της χώρας την επόμενη τετραετία.
Δώδεκα μέρες μετά τον θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ, η Κυβέρνηση του έχει δώσει θετικά δείγματα γραφής σχετικά με το τι θα «δούμε» στο μέλλον. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι και μπορούν και θέλουν να πραγματοποιήσουν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις.
Η κοινή γνώμη υποδέχτηκε με ικανοποίηση τις σχετικές πρωτοβουλίες.
Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας των όσων θα ανακοινώσει ο Γ. Παπανδρέου είναι το γεγονός ότι η συζήτηση θα γίνει σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον. Είναι δεδομένο ότι η πραγματικότητα δεν ήταν εκείνη την οποία εμφάνιζαν ο Κ. Καραμανλής και οι συνεργάτες του.
Τα οικονομικά στοιχεία που αντίκρισε το οικονομικό επιτελείο της νέας Κυβέρνησης δεν έχουν καμιά σχέση με αυτά που προπαγάνδιζε προεκλογικά η ΝΔ.
Ειδικότερα για το χρέος η έκθεση του ΙΟΒΕ αναφέρει ότι τελικά «το δημόσιο χρέος ίσως φέτος αγγίξει το 110% του ΑΕΠ (ήτοι 270 δισ. ευρώ), και προσθέτει ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 2009 το 10%». Αυτό σημαίνει ότι αναπόφευκτα θα επηρεαστούν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης ως προς τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, αλλά και ως προς τη διάρκεια προσαρμογής της οικονομίας στα προβλεπόμενα από την κοινοτική νομοθεσία.
Την ίδια υπευθυνότητα πρέπει να δείξουν και τα κόμματα ΄της αντιπολίτευσης στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή. Σε μια περίοδο κρίσιμη, από κάθε άποψη, διακηρύξεις, κριτική χωρίς συγκροτημένες προτάσεις και προτάσεις οι οποίες δεν έχουν επαφή με το σημερινό οικονομικό περιβάλλον δεν συμβάλουν στην προσπάθεια της χώρας για την έξοδο από την κρίση –οικονομική και ηθική-. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θα πρέπει να έχουν την ψευδαίσθηση ότι δεν αξιολογούνται από την κοινή γνώμη και ότι δεν κρίνονται και οι δικές τους απόψεις και προθέσεις.
Η κυβέρνηση και ο Γ. Παπανδρέου δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα αν υλοποιήσουν κατά γράμμα αυτά που εξήγγειλαν.

Σχόλια