ΟΙ "ΚΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ" ΕΥΡΩ ΔΟΛΑΡΙΟΥ

Προβλήματα φαίνεται να δημιουργεί η άνοδος του δολαρίου έναντι του ευρώ, το οποίο βρίσκεται στα υψηλότερα των τελευταίων 14 μηνών έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Το θέμα των συναλλαγματικών ισοτιμιών συζητήθηκε εκτενώς και στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ανέφερε πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παρακολουθούν με προσοχή όλες τις ανακοινώσεις των αμερικανικών αρχών αναφορικά με τη στήριξή τους στο ισχυρό δολάριο. Επανέλαβε, παράλληλα τη δήλωση των G7 ότι «η εκτεταμένη αστάθεια και οι μη οργανωμένες εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος ήταν αρνητικές για την οικονομική ανάπτυξη». Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, από το Λουξεμβούργο επεσήμανε ότι «Επιθυμούμε ένα ισχυρό δολάριο, χρειαζόμαστε ένα ισχυρό δολάριο». Σημειώνεται ότι στις αρχές Οκτωβρίου, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, είχε δηλώσει πως είναι «πολύ σημαντικό» για τις ΗΠΑ να έχουν ένα ισχυρό δολάριο.
Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να προχωρήσει στη δημιουργία ενός συστήματος, όπου οι προβληματικές τράπεζες σε περίπτωση που καταρρεύσουν δεν θα επηρεάζουν τις οικονομίες των κρατών-μελών. Το προσχέδιο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, το προσχέδιο προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα πως κατέρρευσαν τόσο μεγάλες τράπεζες, εστιάζοντας στη Lehman Brothers η οποία και οδήγησε σε βαθύτερη κρίση το διεθνές οικονομικό σύστημα.
Το προσχέδιο καταλήγει σε δύο βασικά συμπεράσματα πρώτον ότι κάθε σύστημα θα πρέπει να ενθαρρύνει τους ιδιώτες επενδυτές να συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης μιας τράπεζας και δεύτερο ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα χρηματοδότησης που θα αναλαμβάνει το προβληματικό κομμάτι μιας τράπεζας όταν αυτό αναγνωρίζεται ως τέτοιο και οι τράπεζες θα πρέπει να εμπλέκονται πιο στενά στα σχήματα που εγγυώνται τις καταθέσεις των πελατών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μία προσπάθεια να προλάβει τα χειρότερα στο μέλλον αναμένεται να προτείνει κανόνες ώστε οι εταιρείες να κάνουν συναλλαγές σε παράγωγα με λιγότερο ρίσκο.

Σχόλια