ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ-ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Δυο σημαντικά θέματα, μεταξύ άλλων, έθιξε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην πρώτη ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Το πρώτο αφορά η αλλαγή του εκλογικού νόμου και το δεύτερο τις πελατειακές σχέσεις κομμάτων – πολιτών.
Όσον αφορά το πρώτο θέμα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στην Βουλή, θα είναι αυτό της αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ο νέος εκλογικός νόμος θα έχει ως βάση το γερμανικό μοντέλο με την καθιέρωση μικρών μονοεδρικών και ευρύτερων πολυεδρικών. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο νέος νόμος θα αποτελεί ένα «γερό χτύπημα στο μαύρο πολιτικό χρήμα», και θα διασφαλίζει την αυτονομία πολιτικών και κομμάτων.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις πελατειακές νοοτροπίες που πληγώνουν την αξιοπρέπεια των Ελλήνων. Βασικός εχθρός μας είπε ο κ. Παπανδρέου, είναι η εμπεδωμένη πελατειακή νοοτροπία «όπου το βόλεμα του ενός, σημαίνει το ξεβόλεμα του άλλου».
Απευθυνόμενος στους βουλευτές και υπουργούς του ΠΑΣΟΚ σημείωσε: «Γνωρίζω ότι οι πιέσεις που θα υποστείτε για ρουσφέτια θα είναι μεγάλες, ακόμα μεγαλύτερες μετά τα 6 χρόνια της ΝΔ που κυβέρνησε με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση υμετέρων. Όμως εμείς αλλάζουμε σελίδα για να εγγυηθούμε ότι η προσφορά όλων δεν είναι μία χαμένη υπόθεση που δεν πιάνει τόπο». Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός «το πάθος μας δεν είναι για την εξουσία αλλά για τον τόπο» ενώ υπογράμμισε με έμφαση ότι οι πολίτες μας ανέθεσαν ένα ιστορικό καθήκον να προχωρήσουμε σε μεγάλες αλλαγές.

Σχόλια