ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ...

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το δημοσιονομικό αδιέξοδο απειλεί την εθνική κυριαρχία και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση εδώ και 60 μέρες καταβάλλει μια τεράστια προσπάθεια για αλλαγή της εικόνας, παρομοιάζοντας μάλιστα την κατάσταση με εκείνη που είχε παραλάβει η κυβέρνηση Παπανδρέου το 1993. Επανέλαβε μάλιστα τη φράση του πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου "ή θα αφανίσουμε το χρέος ή το χρέος θα αφανίσει εμάς". Ο κ. Παπανδρέου άσκησε δριμύτατη κριτική στη ΝΔ λέγοντας ότι με την πολιτική της παρέδωσε την Ελλάδα με μειωμένη εθνική κυριαρχία.
Στη συνέχεια ανέλυσε τα βήματα που έχουν γίνει από την κυβέρνηση, όπως την κατάθεση του προϋπολογισμού, το άνοιγμα της διαδικασίας για τομές στο φορολογικό, στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και το Ασφαλιστικό. Παράλληλα, επανέλαβε ότι τον Ιανουάριο θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης: "Αυτό το πρόγραμμά μας αποτελεί και την αξιόπιστη πρότασή μας για την αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων της χώρας, όπως βέβαια και του τεράστιου βάρους του δημοσίου ελλείμματος και χρέους, που εκτινάχτηκε στα ύψη τα τελευταία χρόνια".
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ο οποίος δήλωσε ότι "Η ελληνική οικονομία θα έχει αναταράξεις στις διεθνείς αγορές και τους επόμενους μήνες» και επισήμανε ότι η αντιμετώπιση των αγορών προς την ελληνική οικονομία οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο έλλειμμα αξιοπιστίας που κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε λίγες ημέρες. τέλος κατέληξε λέγοντας ότι "Η σημερινή κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειάζεται για να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία, και από σήμερα έως και την υποβολή του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης".
Καλές οι δηλώσεις αλλά οι διεθνείς αγορές δεν περιμένουν και τα περιθώρια έχουν στενέψει δραματικά. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις και το ταχύτερο δυνατό να υλοποιήσει αυτές. Από τη στιγμή μάλιστα που οι ξένοι εξαιτίας της αναξιοπιστίας των οικονομικών στοιχείων της προηγούμενης κυβέρνησης θα πρέπει ν’ αντιληφθεί ότι οι απλές υποσχέσεις, όσο ειλικρινείς κι αν είναι, δεν θ’ αποδώσουν, η λύση είναι εδώ και τώρα..
Διαφορετικά τα προβλήματα θα διογκώνονται και τα διεθνή κυκλώματα της κερδοσκοπίας θα επιδιώκουν να εκμεταλλεύονται όσο συχνότερα και περισσότερο γίνεται τις ευκαιρίες που τους παρέχει η δική μας ολιγωρία. Το ζητούμενο ωστόσο δεν είναι μόνο τα μέτρα, αλλά ο επαναπροσανατολισμός συνολικά του κυβερνητικού επιτελείου στην ανάγκη αντιμετώπισης του οικονομικού προβλήματος.
Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, το υπουργείο Οικονομικών να δίνει μάχη με τον χρόνο και την ίδια στιγμή να ανακοινώνονται καθ’ όλα συγχρονές και ανοικτές διαδικασίες πλην όμως χρονοβόρες , που έχουν ως συνέπεια να παραπέμπονται σημαντικές αλλαγές στο μέλλον. Ούτε πολύ περισσότερο βέβαια είναι λογικό να υπολειτουργεί ο δημόσιος τομέας επειδή καθυστερούν ακόμη οι τοποθετήσεις γενικών γραμματέων.
Το γραψαμε και χθες. Η αγορά έχει τους δικούς της ρυθμούς και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε τόσο το καλύτερο, πριν είναι αργά!

Σχόλια