ΣΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Πολύ καλή και σε σωστή κατεύθυνση η κίνηση του Έλληνα Πρωθυπουργού να πάρει τον λόγο εκτός ημερήσιας διάταξης, χθες στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, για να εξηγήσει την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και να εκφράσει ταυτόχρονα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βάλει τέλος σε αυτά τα προβλήματα. Την ίδια ώρα κορυφαίοι ευρωπαίοι ηγέτες με δηλώσεις τους έστελναν μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα.
Αναλυτικότερα, ο κ. Γ. Παπανδρέου ενημέρωσε τους εταίρους ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο της Ιρλανδίας και του Ντουμπάι, και ότι οφείλεται στη διαφθορά, την αδιαφάνεια, τη σπατάλη, την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή. Αναφέρθηκε σε σειρά πρωτοβουλιών, τις οποίες αναλαμβάνει ο ίδιος, τονίζοντας ότι όλες αυτές οι πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται στην κατεύθυνση της προστασίας της ελληνικής οικονομίας.
Μετά την επιτυχή παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου ακολούθησε μπαράζ θετικών μηνυμάτων για την ελληνική οικονομία από τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Σε δήλωση στήριξης προχώρησε η γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελ, η οποία απέρριψε το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας, κάνοντας παράλληλα λόγο για "κοινή ευθύνη" των εταίρων αναφορικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Πρόθυμη δηλώνει η Κομισιόν να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζ. Κ. Τρισέ διαβεβαίωσε ότι "η Ελλάδα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα".
Όπως επίσης έγινε γνωστό, ο κ. Παπανδρέου είχε την Πέμπτη διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, με τη σουηδική προεδρία αλλά και με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρός Καν.
Νωρίτερα, προσερχόμενος Σύνοδο Κορυφής ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προβεί σε σημαντικές και μεγάλες αλλαγές, που θα οδηγήσουν τη χώρα σε μια νέα εποχή ανάπτυξης. Στόχος, ήταν να αποσπάσει τη στήριξη τους στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται η οικονομία μας αλλά και να δώσει το μήνυμα στις διεθνείς αγορές και στους "αξιόπιστους" διεθνείς οίκους αξιολόγησης ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανακοινώσει άμεσα μέτρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας μία από τις προτάσεις που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο είναι το ‘’πάγωμα’’ για τρία χρόνια των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων άνω των 2.000 ευρώ και η ταυτόχρονη δραστική περικοπή των πολλαπλών αμοιβών που εισπράττουν στελέχη του Δημοσίου.

Σχόλια