Η "Α ΣΥΜΦΩΝΙΑ" ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ

Σε ευχολόγια για τη σωτηρία του πλανήτη περιορίστηκαν οι ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν στη 15η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, ύστερα από 13 ημέρες χαοτικών διαπραγματεύσεων και μαραθώνιων διαβουλεύσεων. Η "Συμφωνία της Κοπεγχάγης", όπως βαφτίστηκε από τους διαπραγματευτές, κατέληξε σε φιάσκο καθώς είναι μη δεσμευτικού χαρακτήρα αναβάλλοντας τις δύσκολες αποφάσεις για το νέο έτος.
Οι δύο σύγχρονες υπερδυνάμεις, ΗΠΑ και Κίνα χρεώνονται την αποτυχία της Συνόδου, δεδομένου ότι δεν έδειξαν αποφασισμένες να προχωρήσουν σε γενναίες αποφάσεις και ουσιαστικά προχώρησαν σε συμφωνίες χωρίς κανένα δεσμευτικό χαρακτήρα. Η ερώτηση που γεννάται από τους πολίτες της υφηλίου είναι "ποιος άλλος μπορεί να δώσει τις απαιτούμενες λύσεις ;".
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος πρότεινε το τελικό κείμενο σε συνεργασία με την Κίνα, την Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότιο Αφρική, χαρακτήρισε τη συμφωνία σημαντικό βήμα, αλλά όχι αρκετό για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο ίδιος δεν πρότεινε νέες δεσμεύσεις για τη μείωση των ρύπων από την πλευρά της Ουάσιγκτον. Δυστυχώς εκείνο το οποίο και στην περίπτωση αυτή αποδεικνύεται είναι ότι δεν υπάρχουν πια στην ηγεσία των μεγάλων και ισχυρών χωρών τέτοιες προσωπικότητες, ικανές να διαμορφώσουν και να επιβάλουν τις απαιτούμενες λύσεις για το περιβάλλον.

Σχόλια