ΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝ ΟΛΑ ΟΙ "ΟΙΚΟΙ" ;

Σαν χάρτινος πύργος καταρρέουν η μια τράπεζα μετά την άλλη στις ΗΠΑ. Την προηγούμενη εβδομάδα επτά ακόμη τράπεζες σε έξι αμερικανικές πολιτείες έβαλαν «λουκέτο», με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται στις 140 από τις αρχές του έτους και το κόστος για την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) να υπερβαίνει το ένα δισ. δολάρια.
Mεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που κατέρρευσαν την προηγούμενη εβδομάδα συγκαταλέγεται και η Independent Banker's Bank, η οποία παρείχε διάφορες υπηρεσίες σε 450 κοινοτικές τράπεζες σε τέσσερις πολιτείες των ΗΠΑ. Παράλληλα, οι αρχές της πολιτείας του Ιλινόι προχώρησαν στο κλείσιμο της Citizens State Bank, ενώ στη Φλόριδα, τέθηκε σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης η Peoples First Community Bank, με δίκτυο 29 υποκαταστημάτων. Επίσης, «λουκέτο» έβαλαν και δύο ακόμη χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην πολιτεία της Καλιφόρνια. Πρόκειται για την Imperial Capital Bank και τη First Federal Bank of California. Επιπλέον, πτώχευση κήρυξαν και οι New South Federal Savings Bank, στην Αλαμπάμα, με στοιχεία ενεργητικού 1,5 δισ. δολαρίων, καθώς και η RockBridge Commercial Bank, με ενεργητικό 294 εκατ. δολαρίων.
Μήπως τελικά οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης θα ήταν καλό να μην εξαντλούν την αυστηρότητα τους στην Ελλάδα αλλά να δουν τι γίνεται στις «ισχυρές» οικονομίες και πόσο φερέγγυο είναι το χρηματοπιστωτικό σύστημά τους…..

Σχόλια