ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

Κρίσιμες είναι οι επόμενες μέρες για την ελληνική οικονομία, καθώς κατατίθεται στις Βρυξέλλες το προσχέδιο του επικαιροποιημένου προγράμματος σταθερότητας, ενώ την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου καταφθάνουν στη χώρα μας κλιμάκια της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες μας, στο προσχέδιο, το οποίο θα υπερβαίνει τις 40 σελίδες, θα περιγράφεται η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας - έλλειμμα, χρέος, ανάπτυξη, ανεργία, πληθωρισμός - για την τετραετία 2010 - 2013. Επίσης, θα υπάρχουν και όλα τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό (π.χ. περικοπή επιδομάτων), καθώς και μια πρώτη πρόβλεψη για την ποσοτικοποίηση των στόχων.
Βασικό σημείο της δημοσιονομικής προσαρμογής θα είναι η άμεση απόδοση των αλλαγών στο φορολογικό πλαίσιο, με βασικούς άξονες τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, και την κατάργηση των χαριστικών φοροαπαλλαγών.
Πρόσθετα έσοδα θα αποφέρει η αύξηση των φόρων σε ποτά και τσιγάρα, ενώ από τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων και την επαναφορά τoυ ΦΜΑΠ, των γονικών παροχών και κληρονομιών αναμένονται επιπλέον έσοδα 390 εκατ. ευρώ.
Το οριστικό σχέδιο, θα προβλέπει μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% σε ορίζοντα 4ετίας και θα υποβληθεί στη Βουλή στα μέσα του Ιανουαρίου. Θα έχει ως χαρακτηριστικό γνώρισμα το ότι θα επιδιώκει μεγαλύτερη προσαρμογή το 2010, καθώς έναντι ελλείμματος 9,1% που προβλέπει ο προϋπολογισμός, ο πήχης θα τεθεί χαμηλότερα στο 8,7%, κάτι που σημαίνει ότι αναζητείται 1 δισ. ευρώ επιπλέον. Τις βασικές κατευθύνσεις του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο Eurogroup και στο Ecofin στις 18 και 19 Ιανουαρίου.
Το έλλειμμα του 2009 θα ανακοινωθεί από την Eurostat στις 19 Ιανουαρίου κατά την συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε αισιόδοξος ότι δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 12,7% του ΑΕΠ το 2009.

Σχόλια