ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΩΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΝΟΤΟΣ

Η δημοσιονομική αστάθεια στις χώρες του ευρωπαικού νότου απασχόλησε τον διεθνή Τύπο, δημιουργώντας κύμα πωλήσεων και για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, το οποίο υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ μηνών έναντι του δολαρίου. Το κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας που προσπάθησε να διαμορφώσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Ζαν –Κλοντ Τρισέ μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της, δηλώνοντας ότι θα εξέλθουμε από την κρίση αν εφαρμοσθούν τα προγράμματα σταθερότητας, δεν βοήθησε στον κατευνασμό της αβεβαιότητας που επικρατεί στην επενδυτική κοινότητα. Οι φόβοι ότι η κρίση θα οδηγήσει κάποια χώρα σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της έχουν ενταθεί, προκαλώντας πανικό στις αγορές και γενικευμένες πωλήσεις.
Την ίδια ώρα στη χώρα μας, κριτική εκ των έσω για καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων και στη στελέχωση του κράτους δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά την ενημέρωση των 65 βουλευτών του διευρυμένου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας-Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ για τα μέτρα ανάταξης της οικονομίας. Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για μέτρα ΔΝΤ που υποχρεώνεται να λάβει η χώρα, τονίζοντας πάντως ότι οι αλλαγές θα είναι κοινωνικά δίκαιες. «Είναι το πιο στενό κοστούμι που μας έχει φορέσει η ΕΕ από το 1994 και μετά. Ουσιαστικά είναι ΔΝΤ χωρίς λεφτά. Η ΝΔ μας οδήγησε εδώ με την πολιτική της. Πρέπει να δώσουμε δείγματα δικαιοσύνης στο φορολογικό νομοσχέδιο και την εισοδηματική πολιτική» είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ιδιαίτερα αυστηρή κριτική άσκησε η Βάσω Παπανδρέου, που είπε στον υπουργό ότι καθυστέρησε να πάρει τα μέτρα και πως αυτά θα πρέπει να συνδυαστούν με την ανάπτυξη, ενώ στο θέμα του φημολογούμενου δανεισμού από την Κίνα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, σημείωσε: «Οι ατυχείς χειρισμοί, οι διαρροές και οι ασαφείς πληροφορίες για το θέμα του ομολόγου μάς στοίχησαν την αύξηση των spreads».

Σχόλια