Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ SWAPS......

Συνεχίζεται ο πόλεμος κατά της Ελλάδος από τους "εταίρους" μας στην ευρωζώνη αυτήν την φορά με αιχμή τα swaps. Ανακάλυψαν ως "νέοι Κολόμβοι" την Αμερική. Ας δούμε τι είναι το swap και πότε η Ελλάδα χρησιμοποίησε αυτό το χρηματοοικονομικό εργαλείο το οποίο είναι ευρέως γνωστό και επίσης έχει χρησιμοποιηθεί από τη δεκαετία του 1990 από πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες από αυτές που σήμερα μας κατηγορούν. Μάλιστα, όπως τονίζεται αρμοδίως, δεν δικαιολογείται ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί για το θέμα, καθώς πρόκειται για μια συνήθη διαδικασία, την οποία χρησιμοποιούσαν πολλές χώρες-μέλη.
Το swap λοιπόν είναι ένα χρηματοοικονομικό εργαλείο μέσω του οποίου το δημόσιο χρέος «απλώνεται» σε μελλοντικές χρήσεις. Δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ένταξη της Ελλάδος στην ΟΝΕ δεδομένου ότι αυτή κρίθηκε ότι πληροί τους όρους ένταξης με βάση τα στοιχεία του 1999 και όχι βέβαια με αυτά του 2001, χρονιά κατά την οποία πρώτη φορά η Ελλάδα χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο χρηματοοικονομικό εργαλείο, όπως μας εξηγεί, ο καθηγητής Γ. Στουρνάρας οποίος την περίοδο εκείνη ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κάτι που επιμελώς για δικούς τους λόγους αγνοούν τόσο μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες αλλά και ευρωπαίοι ηγέτες όπως η κ. Μέρκελ με αποτέλεσμα να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα.
Ο καθηγητής προσθέτει δε ότι το swap του 2001 έγινε για να περιοριστεί η επιβάρυνση στο δημόσιο χρέος από τη διολίσθηση της δραχμής σε σχέση με το δολάριο και μάλιστα, προσμετρήθηκε στο έλλειμμα της συγκεκριμένης χρονιάς. Τέλος, σημειώνεται ότι δεν υπήρξε προμήθεια προς την Goldman Sachs.
Αυτά τα λίγα για την αποκατάσταση της αλήθειας αλλά και μια ερώτηση στους εταίρους μας που βέβαια δεν περιμένουμε απάντηση. "Αν δεν μας στήριζαν πολιτικά σύμφωνα με την κοινή δήλωση τους στο Συμβούλιο Κορυφής τι άλλο θα έπρεπε να περιμέναμε;".
Τόση αλληλεγγύη δεν την αντέχουμε............. .
.

Σχόλια