ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ "ΠΡΟΝΟΜΙΟ" ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Σε έκθεση της η ΕΕ για την ποιότητα των δημόσιων οικονομικών των χωρών της ένωσης το 2010, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τα υπερχρεωμένα κράτη μέλη. Η έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, υπογραμμίζει την ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής και ενισχυμένης εποπτείας των οικονομικών πολιτικών που ακολουθούν τα κράτη μέλη.
Συγκεκριμένα, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών και κυρίως την ανοδική τάση των κρατικών χρεών των χωρών της ΕΕ, λόγω των μέτρων στήριξης που έλαβαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τις οικονομίες τους, κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας προβλέπεται να ξεπεράσει το 130% του ΑΕΠ το 2011. Την ίδια χρονιά, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας εκτιμάται ότι θα πλησιάσει το 120% του ΑΕΠ, του Βελγίου θα αγγίξει το 100%, της Πορτογαλίας θα ξεπεράσει το 90% και της Γαλλίας θα αγγίξει το 90%.Συνεχίζοντας, η έκθεση της Επιτροπής τονίζει ότι η «βίαιη» δημοσιονομική προσαρμογή, αποτελεί τη «μοναδική βιώσιμη λύση» για ορισμένα υπερχρεωμένα κράτη μέλη της ΕΕ, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει «μία συνταγή» και πως η δημοσιονομική κατάσταση κάθε χώρας παίζει σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό της σωστής στρατηγικής.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, εκτιμάται ότι η ανάπτυξη δεν θα είναι τόσο σημαντική, ως άμεση συνέπεια εφαρμογής των μέτρων. Ωστόσο, σε μέσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η οικονομία θα βρεθεί σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πριν. Όσο αφορά το πρόγραμμα της Κυβέρνησης το χαρακτηρίζει ιδιαίτερα φιλόδοξο και ότι για το 2010 επικεντρώνεται περισσότερο στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων και σε μικρότερο βαθμό στη μείωση των δαπανών .Τέλος εκφράζονται φόβοι για πιθανή καθυστέρηση στην εφαρμογή των μέτρων ενώ παράλληλα, διατυπώνεται και ανησυχία για τους χαμηλότερους από τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης .

Σχόλια