ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ 3,2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ


Τις πρώτες συνέπειες από τις καθυστερημένες αποφάσεις φαίνεται ότι πληρώνει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Για πρώτη φορά φέτος η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πετύχει το στόχο μείωσης του ελλείμματος. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, καταδεικνύουν πως στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010 το έλλειμμα διαμορφώθηκε σε δημοσιονομική βάση στα 14,49 δισ. ευρώ, έναντι 21,38 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009 και περιορίστηκε κατά 32,2%, έναντι στόχου για μείωση 39,5%.Το υπουργείο το αποδίδει στη μεγάλη συσσώρευση πληρωμών τόκων τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, αλλά και στη σημαντική υστέρηση, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, που εμφανίζεται στα έσοδα, γεγονός που επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τηνη θέση μας ότι κάποιοι σχεδιασμοί έχουν καθυστερήσει δραματικά, ή κάποια μέτρα δεν είχαν την αναμενόμενη αποτελεσματικότητα Σημειώνεται πως ο ετήσιος στόχος για το έλλειμμα που προβλέπεται στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής είναι τα 18,69 δισ. ευρώ.
Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση δείχνει ότι προσπαθεί να κερδίσει τον χαμένο χρόνο, προχωρώντας σε καινοτόμες αποφάσεις, όπως η έκδοση τελεσίδικων αποφάσεων στις φορολογικές υποθέσεις ή η ανάδειξη σε σοβαρά ποινικά αδικήματα των φορολογικών παραβάσεων (π.χ. μη έκδοση απόδειξης), οι οποίες θα συμβάλουν σταδιακά στην αύξηση των εσόδων.
Ωστόσο, δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα αν δε καλυφθούν άμεσα τα πολλά και σοβαρά κενά στη στελέχωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Το φωνάζουμε……. Σήμερα η καθυστέρηση είναι χρήμα. Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουν οι κυβερνώντες, τόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν για έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση. Διαφορετικά θα επιδοθούμε σε ένα κυνήγι μαγισσών χωρίς τέλος ή για να το πούμε ορθότερα με ένα «κακό» τέλος.

Σχόλια