36 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ .......


Σαν σήμερα στις 3 του Σεπτέμβρη το 1974 ο ο Ανδρέας Παπανδρέου (1919- 1996), ιδρύει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες, μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα στις 3 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο «Κίνγκ Τζόρτζ», ανακοινώνει την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑ.ΣΟ.Κ.).
Η ανακοίνωση συνοδευόταν από τη γνωστή «Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη», όπως έχει επικρατήσει να λέγεται από τότε. Με το τρίπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία - Λαϊκή Κυριαρχία - Κοινωνική Απελευθέρωση», το ΠαΣοΚ ξεκινά την πορεία του στην Ιστορία. Βασικός κυρίαρχος στόχος του Κινήματος ήταν η δημιουργία μιας πολιτείας απαλλαγμένης από έλεγχο ή επιρροή της οικονομικής ολιγαρχίας, πολιτείας ταγμένης στην προστασία του έθνους και στην υπηρεσία του λαού.
Χαρακτηριστικά η Διακήρυξη ανέφερε: «….. Η εθνική ανεξαρτησία είναι αναπόσπαστα δεμένη με τη λαϊκή κυριαρχία, με τη δημοκρατία σε κάθε φάση της ζωής του τόπου, με την ενεργό συμμετοχή του πολίτη σ' όλες τις αποφάσεις που τον αφορούν. Μα είναι ταυτόχρονα συνυφασμένη με την απαλλαγή της οικονομίας μας από τον έλεγχο του ξένου μονοπωλιακού και ντόπιου μεταπρατικού κεφαλαίου που διαμορφώνει την οικονομική, την κοινωνική, την πολιτική και την πολιτιστική μας πορεία σύμφωνα με τα συμφέροντα όχι του λαού αλλά της οικονομικής ολιγαρχίας. …..»
Το κόμμα συμμετέχει για πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, αναδεικνύοντας 15 βουλευτές. Στις εκλογές του 1977 αγγίζει ποσοστό 27% καταλαμβάνοντας τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οκτώβριο του 1981 και το ΠαΣοΚ με το σύνθημα «Η Ελλάδα στους Έλληνες» κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 48%, σχηματίζοντας την πρώτη αυτοδύναμη σοσιαλιστική κυβέρνηση στην ιστορία της Ελλάδας, με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Σχόλια